Aan het begin van de Jalan Malioboro (populaire winkelstraat in Yogyakarta) ligt een van de oudste hotels in Yogyakarta: Hotel Grand Inna Malioboro, een hotel met een rijke geschiedenis. Wanneer je de straat inrijdt of binnenwandelt, kan dit grote witte gebouw je niet ontgaan.

Hotel Grand Inna Malioboro kent een rijk verleden. Sinds de bouw in 1908 is het hotel, dat door de Nederlanders werd gebouwd, enkele keren van naam veranderd. Van 1908 tot 1942 stond het hotel bekend als Grand Hotel de Djokdja.

In 2015 heette het hotel nog Hotel Inna Garuda.

De Nederlandse regering in Nederlands-Indië wilde een hotel bouwen op een stragische plek in het centrum van Yogyakarta. Er werd gekozen voor de Malioboro-straat. Daar werd in 1908 begonnen aan de bouw van 'Grand Hotel de Djokdja', het grootste en meest luxe hotel in Yogyakarta. In 1911 opende het nieuwe hotel zijn deuren. Alleen Nederlandse militairen waren er welkom als gast.

In 1938 kreeg het hotel er twee vleugels bij; een aan de linker- en een aan de rechterzijde met het hoofdgebouw precies in het midden.

Grand Hotel de Djokdja - Hotel Asahi - Hotel Merdeka


In 1942 werd de Nederlandse kolonie bezet door Japan. De Japanners veranderden de naam van het hotel in Hotel Asahi. Deze naam bleef het hotel behouden tot het einde van de Japanse bezetting in 1945.

Op 17 augustus 1945 riep ingenieur Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Indonesische vrijheidsstrijders namen Hotel Asahi over van de Japanners. Het hotel kreeg de toepasselijke naam Hotel Merdeka (hotel van de onafhankelijkheid).

Aan de muur een schilderij over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

Vanaf 1950 ging het hotel verder onder de naam Hotel Garuda. In 1975 werd het hotel gerund door het Indonesische bedrijf PT. Natour. En vanaf 1982 tot 2001 kreeg Hotel Garuda de naam Hotel Natour Garuda.

Van 1 naar 3 sterren


Het hotel werd grondig gerenoveerd en groeide uit van een eensterrenhotel tot een driesterrenhotel.

De renovatie was in 1984 afgerond. Op 29 juni 1985 werd het hotel feestelijk geopend door de negende sultan van Yogyakarta, Sultan Hamengkubuwono IX.


In 2001 werd PT. Natour samengevoegd met het Indonesische bedrijf PT. Hotel Indonesia. Het hotel kreeg de naam Hotel Inna Garuda. In 2017 kwam de zevende naamswijziging: Hotel Grand Inna Malioboro.