Jalan Malioboro is de bekendste winkelstraat van Yogyakarta en zeer populair onder toeristen. Overal zie je er kraampjes waar van alles uitgestald ligt: houten sleutelhangers, batik kleding, teenslippers, leren tassen en nog veel meer. Kortom, leuke souvenirs voor het thuisfront. 

'Becak, becak, cuma 5000 rupiah keliling kota', roepen becakrijders toeristen toe. Met de becak (fietstaxi) alles zien voor maar 5000 rupiah.

Addertje onder het gras


Becak-bestuurders bieden toeristen vaak een rondrit aan tegen een heel goedkoop prijsje. Vaak zit hier wel een addertje onder het gras. Je wordt bijvoorbeeld naar plekken gebracht waar souvenirs worden verkocht. Becak-rijders dwingen je min of meer daar iets te kopen omdat zij voor elk aangeschaft product commissie krijgen.

Jalan Malioboro ligt in het hart van Yogyakarta.

Jalan Malioboro ligt in het hart van Yogyakarta. Het is een brede straat die leidt naar het sultanspaleis: Kraton. Nabij de noordelijke poort van het paleis liggen Nederlandse koloniale gebouwen zoals het Hoofdpostkantoor en de Handelsbank.

Presidentieel paleis en Fort Vredeburg


Iets verder naar het noorden bevindt zich de vroegere residentswoning, tegenwoordig het presidentieel paleis. Soekarno, grondlegger en de eerste president van Indonesië, verbleef hier tussen 1946-1949.

Bijna aan het einde van Jalian Malioboro ligt Fort Vredeburg, een in 1756 gebouwd Nederlands fort dat gebruik werd voor militaire doeleinden. Tegenwoordig is hier een museum gevestigd waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van de Indonesische onafhankelijkheid.

Bijna aan het einde van Jalan Malioboro ligt het Nederlandse Fort Vredeburg. 

Vlakbij het fort bevindt zich ook Pasar Beringharjo, een markt waar je terecht kunt voor onder meer batik en souvenirs voor een spotprijs.

Nederlands betonbedrijf


Deze markt bestaat al sinds 1758 in de vorm van een plek waar economische activiteiten plaatsvonden. Met de bouw van een permanente overdekte marktplaats werd pas in 1925 begonnen. De bouw werd uitgevoerd door een Nederlands betonbedrijf.

Pasar Beringharjo is een markt waar je voor heel goedkope prijzen souvenirs kunt kopen.

Pasar Beringharjo, de oudste markt van Yogyakarta.

Een van de oudste hotels in Yogyakarta, Hotel Grand Inna Malioboro gebouwd in 1908, ligt ook in Jalan Malioboro en wel aan het begin van de straat. De Nederlandse koloniale architectuur is nog duidelijk zichtbaar.

Sinds de bouw ervan is het hotel al enkele keren van naam veranderd. Van 1908 tot 1942 stond het hotel bekend als Grand Hotel de Djokdja.

In 2015 heette Hotel Grand Inna Malioboro nog Hotel Inna Garuda.

Veel mensen denken dat Jalan Malioboro vernoemd is naar de Engelse legerofficier Marlborough in de periode van het Engelse tussenbestuur in Nederlands-Indië van 1795-1818. Omdat de lokale bevolking moeite had met de uitspraak van 'Marlborough', werd de straat Malioboro genoemd.

Marlborough of Malyabhara?


In het door Sir Thomas Raffles geschreven boek 'The History of Java' (1817) werd de naam Marlborough echter geen enkele keer vermeld. Historici twijfelen dan ook aan deze versie van de oorsprong van de naam Malioboro.

Weer anderen zegggen dat Malioboro afstamt van Malyabhara wat in het Sanskriet bloemenkrans betekent. Dit woord komt onder meer voor in de oorspronkelijke versie van het heldendicht Ramayana (Sanskriet) en in de Javaanse versie van Ramayana (Oud-Javaans, 9e-10e eeuw). Een aantal historici denkt dat Sultan Hamengkubuwono I, de eerste sultan van Yogyakarta, zo geïnspireerd was door het woord Malyabhara dat hij de belangrijkste straat in Yogyakarta de naam Malioboro gaf.

Jalan Malioboro, van Marlborough of Malyabhara?

De trottoirs aan beide kanten van de straat, waar alleen eenrichtingsverkeer is toegestaan, staan vol kraampjes met allerhande spullen. 's Avonds openen de locals hier hun lesehan. Je zit dan op rieten matjes op de grond en krijgt je bestelling geserveerd aan lage tafeltjes voor je.

Avondwandeling


Leuk om te doen is om 's avonds te wandelen in Jalan Malioboro. Alles ziet er dan net een beetje anders uit.

Lesehan.

Ben je op zoek naar batik kleding of batik stoffen, dan ben je in Jalan Malioboro aan het juiste adres. Koop je batik in een van de kraampjes, onderhandel dan goed over de prijs. Dit wordt in het Indonesisch tawar-menawar genoemd.

Vaste prijzen


Houd je niet zo van onderhandelen, koop dan iets uit een van de vele winkels die vaste prijzen hanteren. Een populaire zaak is Mirota Batik, waar batik en allerhande souvenirs worden verkocht tegen een vaste prijs.

Allerlei souvenirs.

Jalan Malioboro ligt op loopafstand van Stasiun Tugu (treinstation). Vanaf het station kun je de straat ook per becak bereiken. Langs Jalan Malioboro staan ook veel fietstaxi's geparkeerd.