Ofschoon mie oorspronkelijk niet uit Indonesië komt, kent het land verschillende soorten noedelgerechten. Zo heb je bijvoorbeeld mie Aceh uit de provincie Aceh, mie Bangka uit de provincie Bangka-Belitung en mie Cakalang uit Manado, Noord-Sulawesi. Indonesiënu neemt je mee naar Midden-Java, voor mie Jawa

Mie Jawa of Bakmi Jawa is een miegerecht uit Midden-Java dat verkrijgbaar is in soepvorm (mie rebus/godog) of een geroerbakte variant (mie goreng). De traditionele mie Jawa wordt bereid in een aardewerk steenkoolfornuis, in het Indonesisch ook wel anglo genoemd.

Aardewerk steenkoolfornuis. 

Indonesiënu probeerde in Yogyakarta traditionele mie Jawa in soepvorm: mie Jawa rebus/godok. Traditionele mie Jawa wordt niet massaal bereid in een grote wok, maar per portie in een kleine wok.

Iets langer wachten


De achterliggende gedachte is dat er een goede vermenging plaatsvindt van de gebruikte kruiden wat ten goede komt aan de smaak. Het duurt echter wel iets langer voordat iedereen zijn mie op tafel heeft.

Traditionele Mie Jawa wordt per portie bereidt in een kleine wok. 

Mie Jawa wordt geserveerd met stukjes kip. Losgeklopt eendenei wordt door de mie heen geroerd.

Losgeklopt eendenei wordt door de mie heen geroerd.
Indonesiërs eten mie Jawa graag met groene pepertjes. Lekker pittig!

Mie Jawa komt oorspronkelijk uit Piyaman, een dorpje op Midden-Java.

Lekkerste Mie Jawa wordt verkocht in een warung


Tegenwoordig wordt mie Jawa bijna overal in Indonesië verkocht. Mie Jawa die nog op traditionele wijze wordt bereid, is verkrijgbaar in Yogyakarta en andere steden op Midden-Java zoals Purwokerto, Magelang, Semarang en Solo. De lekkerste traditionele mie Jawa vind je in eenvoudige eetgelegenheden.

Eendenei, kip, kool en natuurlijk mie zijn de belangrijkste ingrediënten van Mie Jawa.