Mie Jawa of Bakmi Jawa is een miegerecht uit Midden-Java dat verkrijgbaar is in soepvorm (mie rebus/godog) of een geroerbakte variant (mie goreng). De traditionele mie Jawa wordt bereid in een aardewerk steenkoolfornuis, in het Indonesisch ook wel anglo genoemd.
Aardewerk steenkoolfornuis.
Iets langer wachten
De achterliggende gedachte is dat er een goede vermenging plaatsvindt van de gebruikte kruiden wat ten goede komt aan de smaak. Het duurt echter wel iets langer voordat iedereen zijn mie op tafel heeft.
Traditionele Mie Jawa wordt per portie bereidt in een kleine wok.
Losgeklopt eendenei wordt door de mie heen geroerd.
Indonesiërs eten mie Jawa graag met groene pepertjes. Lekker pittig!
Lekkerste Mie Jawa wordt verkocht in een warung
Tegenwoordig wordt mie Jawa bijna overal in Indonesië verkocht. Mie Jawa die nog op traditionele wijze wordt bereid, is verkrijgbaar in Yogyakarta en andere steden op Midden-Java zoals Purwokerto, Magelang, Semarang en Solo. De lekkerste traditionele mie Jawa vind je in eenvoudige eetgelegenheden.
Eendenei, kip, kool en natuurlijk mie zijn de belangrijkste ingrediënten van Mie Jawa.
Reacties