De geur van verse, gedroogde kruiden, specerijen, koffiebonen, de typerende wasgeur van batik stoffen en natuurlijk de doordringende geur van kretek (kruidnagel) sigaretten. De oudste markt van Yogyakarta verwelkomt toeristen met een mengelmoes van geuren en kleuren.

Batik kleding, handnijverheidsproducten, Javaanse snacks en nog veel meer. Het is een en al levendigheid op deze indrukwekkende overdekte markt gelegen aan de populaire winkelstraat Jalan Malioboro.

Pasar Beringharjo is een levendige markt. 

Op een doordeweekse dag


Indonesiënu was er op een doordeweekse dag, wanneer het relatief rustig is op de markt. We zien marktverkopers een gezellig praatje maken met elkaar. Een Javaanse vrouw draagt haar grijze haren in een wrong terwijl ze geniet van haar lunch die bestaat uit rijst en eenvoudige bijgerechten, weer een andere marktverkoper leest op zijn dooie gemak de krant.

Javaanse fruitverkoopster eet een eenvoudige lunch uit een bananenblad.

Waringin bos


Op de plek waar Pasar Beringharjo nu gevestigd is, lag oorspronkelijk een waringin bos. Niet lang na de bouw van het paleis van de sultan (kraton) in 1758, werd dit gebied door de bewoners van Yogyakarta en omgeving gebruikt als centrum van economische activiteiten.

De batik-afdeling.

Nederlandse betonmaatschappij


Meer dan honderd jaar later, in 1925, gaf de sultan van Yogyakarta een Nederlandse betonmaatschappij opdracht voor de bouw van een permanente overdekte marktplaats. In datzelfde jaar ging deze markt verder onder de naam Pasar Beringharjo. Pasar betekent markt, Beringharjo komt van Beringin (waringin) en Harjo betekent zoiets als 'die welzijn moge brengen'.

Wachten op klanten.

Het bouwwerk vormt een mix van Nederlandse koloniale architectuur en traditionele Javaanse architectuur. Boven de hoofdingang, die pal aan de Jalan Malioboro ligt, hangt een wit bord waarop in Latijns en in Javaans schrift Pasar Beringharjo staat geschreven.

Pasar Beringharjo in Latijns schrift en Javaans schrift.

Onderhandelen


Op de markt mag onderhandeld worden over de prijs. Dit heet in het Indonesisch tawar-menawar. De marktverkopers verwachten dat kopers dat ook doen. Spreek van te voren een voor beide partijen gunstige prijs af.

Pasar Beringharjo ligt bijna aan het einde van de Jalan Malioboro, nabij het Nederlandse fort Vredeburg.

Het Nederlands Fort Vredeburg.