Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn binnengewandeld. In een aantal huizen zien we een klein altaar met daarop een foto van een familielid, brandende kaarsen en wierookstokjes. Aan het einde van de straat een Chinese tempel. Voor de tempel zitten becak-rijders in hun fietstaxi te wachten op klanten. Indonesiënu neemt een kijkje in de Chinese wijk in Tangerang, een voorstad van Jakarta.

De Chinezen van Tangerang, ook wel Cina Benteng genoemd, zijn historisch verbonden met admiraal Zheng He, een Chinese ontdekkingsreiziger die moslim was. In 1405 hield hij zijn eerste expeditie. Dat is tientallen jaren eerder dan de expedities uitgevoerd door ontdekkingsreizigers uit Europa.

Expeditie naar Java


De expedities van admiraal Zheng He, die in totaal 27 jaar duurden, brachten hem naar Zuidoost-Azië (waaronder het eiland Java), Oost-Afrika en het Midden-Oosten.

Naar verluidt voer de vloot van Zheng He de Cisadane-rivier op richting het koninkrijk van Banten.

Sungai Cisadane, rivier Cisadane nabij de Chinese wijk van Tangerang.

De mannen van de admiraal bleven enige tijd wonen in het gebied dat tegenwoordig Tangerang heet. Een aantal mannen besloot zich er permanent te vestigen, trouwde er en stichtte er een gezin. Hun kinderen werden 'Cina Banten' of 'Cina Benteng' genoemd. Benteng betekent fort en verwijst naar een Nederlands fort in dat gebied.

Met andere woorden, de geschiedenis van Tangerang kan niet los worden gezien van de aanwezigheid van de Chinese bevolkingsgroep in de stad.

Bloeiende industriestad


Tangerang zoals wij dat nu kennen, wordt gekenmerkt door grote malls en moderne woonwijken. Het is een stadsgemeente in de provincie Banten. De internationale luchthaven Soekarno-Hatta International Airport ligt in deze bloeiende industriestad ten westen van Jakarta.

Soekarno-Hatta International Airport in Tangerang.

Verscholen in een rustige zijstraat ligt de Chinese wijk, compleet met een tempel genaamd Klenteng Boen Tek Bio, een markt (Pasar Lama Tangerang) en een museum (Museum Benteng Heritage) over de geschiedenis van de Chinese gemeenschap in Indonesië.

Kaarsen en wierookstokjes


Terwijl wij richting de tempel lopen, zien we een aantal zeer unieke woningen in Chinese stijl met op de voorgevel Chinese karakters. In de voorkamer van deze woningen zien wij een klein altaar met daarop een foto van een reeds overleden familielid. Op het altaar branden kaarsen en wierookstokjes.

Een klein altaar met daar bovenop een foto van een reeds overleden familielid. 

De Chinese tempel Klenteng Boen Tek Bio ligt aan het einde van de straat. De tempel is al van veraf zichtbaar door de overheersende rode kleur van het gebouw en de reusachtige brandende kaarsen op het erf voor de tempel.

Goden aanbidden


Voor het hoofdaltaar in het midden van de tempel staat een Chinese vrouw met wierookstokjes in haar handen. Ze buigt in verschillende richtingen om de goden te aanbidden.

Kaarsen bij de tempel.

Het is niet duidelijk in welk jaar de tempel precies is opgericht, maar waarschijnlijk is dat in 1684 geweest. De oorspronkelijke tempel was zeer eenvoudig. De muren waren gemaakt van bamboe en het dak van riet. De tempel zoals die er nu bij staat, is gebouwd in 1775.

De toegang tot de tempel is gratis. Bezoekers kunnen een donatie achterlaten in een van de beschikbare geldboxen.

Museum Benteng Heritage via de markt


We vervolgen onze weg naar Museum Benteng Heritage, een museum over de geschiedenis van de Chinese bevolkingsgroep in Indonesië. Om daar te komen, lopen we eerst door een traditionele markt, Pasar Lama Tangerang, de oudste markt in de stad.

Op deze markt kun je terecht voor vers fruit, vlees, vis, groenten en traditionele medicijnen uit China. Maar ook voor culinair toerisme ben je hier aan het juiste adres. Je hebt hier keuze uit onder meer bakso, soto, sate en nog veel meer.

De markt in de Chinese wijk van Tangerang.

Museum Benteng Heritage is gevestigd in een gebouw dat gekenmerkt wordt door Chinese architectuur. Het gebouw is omstreeks het midden van de 17e eeuw opgericht en is daarmee een van de oudste gebouwen in Tangerang.

Schoenen uit


Museum Benteng Heritage is zeer goed onderhouden, zo ook de originele houten trap die leidt naar de eerste etage die voorzien is van een originele houten plankenvloer. Om de vloeren te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, wordt bezoekers verzocht hun schoenen uit te doen voordat zij de trap oplopen. Op de eerste verdieping mag niet worden gefotografeerd.

Museum Benteng Heritage, een van de oudste gebouwen in Tangerang.

Het museum is niet echt groot, maar knus met gezellig ingerichte ruimtes. Een gids vertelt ons over de geschiedenis van de Chinese gemeenschap in Indonesië en laat ons verschillende voorwerpen zien die in het museum staan tentoongesteld, zoals Chinese kleding, een Chinees kaartspel, miniatuurboten waarop de Chinezen eeuwen geleden Tangerang binnenvoeren en nog veel meer.

Chinese legende


Maar het meest bijzondere vonden wij een Chinese legende die in stukjes porselein staat afgebeeld aan de wand bovenaan de trap.

Bezoekers wordt verzocht hun schoenen uit te doen voordat zij de trap oplopen.

Op de begane grond, kunnen bezoekers genieten van traditionele Chinese lekkernijen. Vooraf reserveren is gewenst.

Chinese lekkernijen.