Onoverdekt. Een breed voetgangersgebied met aan weerszijden winkels in Europese en Chinese stijl. Het heeft wel iets weg van een winkelstraat ergens in Europa, maar dan vele malen drukker en natuurlijk ook vele malen warmer. Indonesiënu is in Pasar Baru, het oudste winkelgebied in Jakarta. 

Passer Baroe, de toenmalige benaming van Pasar Baru, is gebouwd in 1820 in wat toen nog Batavia was. Deze naam staat tot nu toe nog steeds op de toegangspoort tot het winkelgebied.

Toegangspoort tot het winkelgebied.

Passer Baroe was een geliefde winkelplek bij de elite bevolking, gezien de gunstige ligging nabij Rijswijk, het huidige Jalan Veteran, een wijk waar de rijken van Batavia woonden.

Heil elders zoeken


De bouw van Passer Baroe zou te maken hebben met het einde van Kota Tua in het noorden als woongebied. De smalle steegjes en de slecht onderhouden kanalen hebben de Nederlanders er toe doen besluiten hun heil elders te zoeken. Ze vertrokken naar een gebied in het zuiden van Batavia.

Hier bouwden zij een nieuw woongebied - Weltevreden - dat onder meer bestond uit Passer Baroe en het gebied rondom Istana Rijswijk, het huidige Istana Merdeka of het Presidentieel Paleis.

Eenvoudige markt


Passer Baroe was oorspronkelijk een eenvoudige markt, waar inlandse handelaren groenten en fruit verkochten en Chinese handelaren huishoudelijke artikelen. Met de komst van een gebouw der kunsten in 1814 - een eenvoudig bamboe onderkomen, gebouwd door de Engelsen - begon Passer Baroe uit te bloeien tot een levendig handelscentrum voor de bewoners van Weltevreden en omgeving.

In 1821 werd het gebouw der kunsten werd vervangen door een permanent gebouw: het huidige Gedung Kesenian Jakarta.

Chinese straatventer verkoopt vuurwerk en kleding.

Het waren de Chinese handelaren die in 1877 voor het eerst permanente winkels openden. Dat verklaart ook waarom zo veel winkels in Pasar Baru gekenmerkt worden door Chinese architectuur. Vanaf de jaren '30 van de 20e eeuw vestigden zich ook Indiase en Japanse handelaren in Passer Baroe.

Noordwijk en Rijswijk


De winkels in het gebied bij Noordwijk en Rijswijk (het huidige Jalan H. Juanda en Jalan Veteran) waren voornamelijk eigendom van Europeanen. Ook aan de Jalan Pos, tegenover Passer Baroe, stonden veel Europese winkels en een klein aantal Chinese winkels.

De Chinese invloeden zijn nog volop zichtbaar in Pasar Baru.

Veel oude gebouwen in Pasar Baru zijn met de grond gelijk gemaakt en vervangen door nieuwe, moderne gebouwen. De legendarische Toko De Zon hoort daar ook bij.

Matahari


Het gebouw is vervangen door een gebouw met meerdere verdiepingen en wordt sinds eind jaren '50 van de vorige eeuw in gebruik genomen door het bekende Indonesische warenhuis Matahari. De vestiging van Matahari in Pasar Baru is de oudste vestiging van deze populaire warenhuisketen.

De mega malls van Jakarta


Na de onafhankelijkheid zocht Indonesië aansluiting bij de ontwikkelingen van de moderne tijd. Met name de grote steden begonnen mee te groeien met de moderne ontwikkelingen. Grote overdekte winkelcentra en supermarkten schoten als paddenstoelen uit de grond.

Pasar Baru raakte langzaamaan in de vergetelheid. Het oudste winkelgebied in Jakarta kon niet opbotsen tegen de vele grote, populaire malls die Jakarta nu telt.

Om het oudste winkelcentrum in Jakarta van de ondergang te redden, heeft het stadsbestuur van Jakarta in het jaar 2000 Pasar Baru verklaard tot internationaal winkelgebied.

Pasar Baru in 2000 verklaard tot internationaal winkelgebied.

Stoffen, kleding, schoenen


In Pasar Baru vind je over het algemeen veel stoffen-, kleding-, en schoenenwinkels. Maar ook voor kleine souvenirs en traditionele Indonesische snacks kun je hier terecht, zoals siomay, verschillende heerlijke koekjes en es podeng (Indonesisch ijs met onder meer stukjes avocado, hagelslag en kokos).

Deze traditionele hapjes zijn verkrijgbaar bij de mobiele eetkarretjes aan de kant van de weg.

Indonesisch ijs met stukjes avocado, hagelslag en kokos.

Afkoeling zoeken na het winkelen, kan bij Restaurant Tropik, een van de langstbestaande restaurants in het gebied (opgericht in de jaren '50 van de 20e eeuw). Het restaurant staat bekend om het zelfgemaakte ijs en de heerlijke mie.

Tropik, een van de langstbestaande restaurants in Pasar Baru.