Je kunt je handen gebruiken voor verschillende activiteiten. Je zwaait ermee, je kookt ermee en je gebruikt ze onder meer voor huishoudelijke klusjes. Voor welke bezigheden gebruiken Indonesiërs hun handen? We hebben er vijf voor je op een rij gezet. Indonesiërs gebruiken hun hand(en) om ...

1. … te eten.


In Indonesië is het gebruikelijk om met je hand te eten. Volgens Indonesiërs smaakt het eten dan vele malen lekkerder. En dan nog met een of meerdere theelepels sambal erbij… zalig!


Hoe eet je rijst en bijgerechten met de hand? Heel makkelijk. Dat doe je door met je vingers met een soort knedende beweging een bolletje te maken van de rijst en de overige gerechten. Dat bolletje rijst breng je met je hand naar je mond.

Niet vergeten: Eten doe je alleen met je rechterhand. Je linkerhand gebruik je voor iets anders. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt:

2. … er hun achterwerk mee te wassen.


Indonesiërs gebruiken water om hun achterwerk mee af te spoelen. Het water doen ze in een gayung – een emmertje met een handvat. Terwijl ze de gayung schuin in hun rechterhand vasthouden, zodat het water er beetje bij beetje uitvalt, spoelen ze met het water uit de gayung hun achterwerk schoon. Dat doen ze met hun linkerhand – de onreine hand. Met deze linkerhand geef en neem je dus ook nooit iets aan.


Tegenwoordig hebben veel Indonesiërs een slang met een spuitstuk op het toilet. Deze vind je ook in de meeste hotels in Indonesië.

3. … mensen te verwelkomen.


In veel hotels en restaurants verwelkomen medewerkers gasten/bezoekers door beide handen tegen elkaar te houden en lichtjes voorover te buigen. Iets wat gebruikelijk is in veel Aziatische landen.


Vlieg je met de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië van Amsterdam naar Indonesië en weer terug, dan zul je zien dat de bemanning je op deze wijze begroet.

4. … de straat over te steken.


Een drukke straat oversteken in Indonesië, en met name in de hoofdstad Jakarta, blijft een spannende bezigheid. Je kunt eindeloos wachten tot er (bijna) geen verkeer meer is en dan de oversteek wagen.


Indonesiërs hebben geen zin om te wachten. Ze steken gewoon over, terwijl ze met hun handen stopgebaren maken in de richting van het op hen afkomende verkeer.

Zebrapaden in Indonesië hebben niet dezelfde functie als in Nederland. In Indonesië liggen die er voor de sier bij.

5. … aanwijzingen te geven bij het in- en uitparkeren.


Dit is iets wat je in Nederland niet hebt: geholpen worden door een parkeerwachter bij het in- en uitparkeren. Best wel een luxe eigenlijk. Met handgebaren en kreten als kiri, kiri (links, links), kanan, kanan (rechts, rechts), terus-terus (doorrijden, doorrijden), ... stop!, maakt de parkeerwachter duidelijk hoe je je auto recht in het parkeervak krijgt.

Als de auto volgens de parkeerwachter niet recht genoeg in het parkeervak staat, mag je weer van voren af aan beginnen. En niet vergeten... ook de banden moeten recht staan!


Ook bij het afrijden van een terrein, krijg je hulp. Met zijn hand laat de parkeerwachter het overige verkeer stoppen, zodat jij ongestoord de weg op kan rijden.