Op de website wowshack.com vonden wij een lijst van 14 typisch Indonesische gewoontes. Enkele gewoontes die in de lijst staan, vinden wij echter niet typisch Indonesisch. Neuspeuteren in het openbaar gebeurt niet alleen in Indonesië, en sigarettenpeuken liggen ook in Nederland gewoon op straat. Uit de lijst van 14 klassieke gewoontes kozen wij er vijf uit die wij wel regelmatig zijn tegenkomen in het land.

1. Nasgor is?


Wanneer wij in gesprek zijn met Indonesiërs, merken wij op dat onze Indonesische gesprekpartners best wel vaak acroniemen en afkortingen gebruiken. Een voorbeeld is wiskul, van wisata kuliner (culinair toerisme). Of nasgor van nasi goreng.


Maar ook winkelcentra krijgen andere benamingen. Bijvoorbeeld Citos, van Cilandak Town Square, of PIM (Pondok Indah Mall), en MOI (Mall of Indonesia). Ken jij nog meer voorbeelden?

2. Afval


Indonesiërs nemen het niet zo nauw met afval. Afval wordt gewoon ergens neergekwakt. Langs de kant van de weg, in kanalen en rivieren en in natuurgebieden. In Jakarta zorgt afval dat gedumpt wordt in rivieren voor verstopte pompen en afvoerkanalen, met overstromingen als gevolg.


Gelukkig wordt er door de autoriteiten van alles aan gedaan om mensen bewust te maken van de schade die afval kan aanrichten. In veel gebieden in Indonesië wordt geen plastic tas meer aangeboden aan het winkelend publiek.

3. Eerst even een selfie


Indonesiërs houden van het maken van selfies. Een selfie in de file, op kantoor, in de lift, een groepsselfie tijdens een van de vele reünies, op het strand en noem maar op.


Het maken van een selfie gebeurt met een selfie stick, ook wel tongsis genoemd, jawel, alweer een acroniem. Tongsis komt van de woorden tongkat narsis, letterlijk vertaald ‘narcistische stok’.

Indonesiërs, jong en oud, nemen de opvouwbare stok mee op vakantie, op familiebezoek, en naar etentjes met vrienden. Leuk om te weten is dat de selfie-trend, volgens Google, is begonnen in Jakarta.

4. Regels? Welke?


Indonesiërs nemen het niet zo nauw met de regels. Dat merk je met name in het verkeer. Via de vluchtstrook andere weggebruikers inhalen, met de motor of de auto op de busbaan rijden. Het gebeurt dagelijks.


En helaas moeten we het hier opnieuw hebben over afval dat overal achtergelaten wordt. We zien bijvoorbeeld regelmatig automobilisten afval uit de auto gooien. Van sigarettenpeuken tot plastic tassen mét inhoud.

5. Dutje doen kan overal


Een middagdutje doen kan overal. Becak-rijders doen een dutje in hun fietstaxi. De satpam (bewaker) zit te knikkebollen op zijn stoel. Ojek-rijders (ojek=motortaxi) doen, wanneer zij geen klanten hebben, een tukkie op hun motor.


Maar ook in de supermarkt maakten wij ooit mee dat een medewerker van de drogisterij-afdeling gewoon op een tikar (matje) op de grond lag te slapen. Voor een middagdutje, heb je dus geen bed nodig.

Kayu putih


Afkortingen, afval, selfie, regels en dutjes. Vijf typisch Indonesische gewoontes die in de lijst van wowshack.com staan. Toch missen wij een belangrijke gewoonte die niet op de lijst mag ontbreken: kayu putih of eucalyptusolie. Bijna alle Indonesiërs hebben wel een flesje kayu putih in huis. Het is een klassiek huismiddeltje dat bijna overal voor wordt gebruikt: tegen hoofdpijn, buikpijn, verkoudheid en bij muggenbeten.


Ook in de bus, trein en in het vliegtuig gebruiken Indonesiërs kayu putih. Dat doen ze meestal tegen de misselijkheid of masuk angin (kou vatten). Heb jij een flesje kayu putih in huis?