Het eten van een bananenblad, in het Indonesisch daun pisang, is iets dat je zeker moet proberen wanneer je in Indonesië bent. Het eten van een bananenblad geeft de maaltijd een extra dimensie. Verscheidene restaurants en eethuisjes in Indonesië serveren gerechten op een bananenblad. Deze gewoonte, die al duizenden jaren oud is, brengt niet alleen gezondheidsvoordelen met zich mee, maar is ook ecovriendelijk. Hieronder de vijf voordelen van het eten van een bananenblad.

1. Gezond


Bananenbladeren bevatten plantaardige afgeleide verbindingen – de zogeheten polyfenolen – zoals epigallocatechinegallaat of EGCG die ook in groene thee zitten. Deze natuurlijke antioxidanten bestrijden vrije radicalen en beschermen tegen ziektes.

Gerechten die op een bananenblad worden geserveerd, absorberen de polyfenolen van het blad. De gezonde eigenschappen van het bananenblad komen zo in het voedsel terecht.

Bananenbladeren zouden ook antibacteriële eigenschappen hebben die bacteriën in het voedsel doden, waardoor het risico dat je ziek wordt, wordt verkleind.


2. Smaakvol


Indonesiënu vindt dat eten dat geserveerd wordt op een bananenblad veel lekkerder smaakt dan gerechten die op een bord worden geserveerd. En dat is niet zonder reden. Bananenbladeren zijn voorzien van een wasachtig laagje met een subtiele maar uitgesproken smaak.

Wanneer warm eten in aanraking komt met het blad, smelt de was van het bananenblad en geeft daarmee smaak aan het voedsel.

3. Ecovriendelijk


Op de markt in Indonesië, de pasar, kun je bepaalde gerechten ook laten verpakken in een bananenblad. Dat is veel duurzamer dan het gebruik van plastic verpakkingen.

Bananenbladeren composteren namelijk heel snel. Plastic lost pas na honderden jaren op.


4. Hygiënisch


Bananenbladeren zijn op zichzelf al schoon. Voor gebruik, worden bananenbladeren gereinigd met een klein beetje water.

Als je in een eetgelegenheid bent met een twijfelachtige hygiëne, ben je veel beter af door te eten van een bananenblad dan van een bord dat niet goed gereinigd is. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

5. Vrij van chemicaliën


Porseleinen of aardewerk borden worden gewassen met water en zeep. Sporen van de chemicaliën die in het afwasmiddel zitten, kunnen op het bord achterblijven en het voedsel aantasten.

Bananenbladeren hoeven voor gebruik slechts gereinigd te worden met een klein beetje water. Daar is geen afwasmiddel voor nodig.


In Nederland zijn bananenbladeren te verkrijgen in Aziatische winkels. Meestal worden ze bewaard in het vriesvak. In Indonesië kun je ze onder andere kopen op de pasar