Voor toeristen is een bezoek aan een traditionele markt iets wat niet mag ontbreken tijdens een vakantie in Indonesië. Als je tijd hebt, is het misschien ook wel leuk om een kijkje te nemen in een van de vele grote supermarkten die het land telt, zoals Hypermart, Giant, Lotte Mart en Carrefour. Vijf dingen die ons zijn opgevallen tijdens het boodschappen doen in een supermarkt in Indonesië.


1. Heimwee naar Nederland


Het kan een ieder overkomen. Heimwee. Als je een langere tijd in Indonesië verblijft, kan de heimwee naar Nederland bij tijd en wijle toeslaan. Je verlangt naar het koelere klimaat, familie, vrienden of Hollandse kost. Gelukkig kan een bezoek aan de supermarkt in Indonesië de heimwee enigszins verlichten


Zin in Hollandse mayonnaise, chocolade, kroketten of bitterballen? Je vindt deze producten allemaal in de schappen/in het vriesvak.

2. SPG


Ze bieden je van alles aan: de nieuwste drankjes, koekjes, schoonmaakmiddelen en muggensprays die muggen écht doden en niet alleen verdrijven. De SPG, een afkorting van Sales Promotion Girl, is niet meer uit de Indonesische supermarkten weg te denken.

Ze staan in bijna elke gang, en soms ook bij de ingang van de supermarkt, dik opgemaakt en in een aantal gevallen in korte rokjes. Geen interesse in de producten die zij aanbieden? Zeg dan: Tidak. Terima kasih, (Nee, dank u wel) en loop verder.

3. Alles wordt voor je ingepakt


Net als in Nederland, wordt van het winkelend publiek verwacht een eigen boodschappentas mee te nemen. In steden zoals Jakarta, wordt aan klanten geen plastic tas meer aangeboden. Ook niet tegen betaling.

Neem je eigen tas mee.

Anders dan in Nederland pakt de kassamedewerker de boodschappen voor je in. Lekker handig. Je kan natuurlijk ook zelf je boodschappen inpakken als je dat fijner vindt.

4. Bir Bintang


Vanaf medio april 2015 mogen minimarkten in Indonesië, zoals Alfamart, Indomaret en Circle K, geen alcoholische dranken meer verkopen. De overheid wil de verkoop van sterke dranken aan banden leggen. Dit ter bescherming van de consument. Ook de populaire drank Bir Bintang moet eraan geloven.


Niet getreurd, want in de grotere supermarkten kun je nog steeds terecht voor Bir Bintang en andere merken bier.

5. Veel winkelmedewerkers


Op de kassamedewerkers na, lijken de overige winkelmedewerkers het niet zo druk te hebben. Er is altijd wel tijd voor een gezellig praatje met elkaar. Het vakkenvullen gaat ook lekker pelan-pelan (rustig).


Wat wij ook regelmatig meemaken is dat winkelmedewerkers op de elektronica-afdeling vol spanning kijken naar een actiefilm op het nieuwste model smart-tv. Soms kijken wij en andere bezoekers ook gezellig mee.