Dit artikel is speciaal bedoeld voor doerian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen volgens het team van Indonesiënu als leidraad dienen voor het kiezen van een heerlijke, rijpe doerian. Ga je de volgende keer op de pasar (markt) in Indonesië op zoek naar dé Koning der Vruchten, lees dan zeker verder.


1. Het uiterlijk


Doerians heb je in de kleuren groen, geel en bruin. De kleuren zeggen niet altijd iets over de kwaliteit van de vrucht. Een groene doerian betekent niet automatisch dat de doerian nog niet rijp is. En een schil die geel van kleur is, betekent niet altijd dat de vrucht al rijp is. Doerians die in Indonesië groeien en een groene schil hebben, zijn meestal al rijp.

2. Het geluid


Of een doerian rijp is, kun je achterhalen door op de vrucht te gaan kloppen. Een dof geluid geeft aan dat de doerian rijp en klaar is om gegeten te worden. Een hard geluid betekent dat de vrucht nog niet rijp is.
3. De steel


Een rijpe doerian valt vanzelf van de boom. Een doerian van goede kwaliteit is dus een doerian die vanzelf van de boom valt en niet door mensenhanden is geplukt. Een doerian die door mensenhanden is geplukt, kun je herkennen aan een fijne, mooie steel die nog aan de vrucht vastzit. Terwijl een ruwe, grove steel laat zien dat de vrucht vanzelf van de boom is gevallen.


4. Het seizoen


Het seizoen waarin de doerian groeit, is van invloed op de kwaliteit van het vruchtvlees. Een vrucht die in het regenseizoen geoogst wordt, is meestal niet van goede kwaliteit. Het beste seizoen om de doerian te verslinden is in het droge seizoen.


5. De geur


De geur zegt veel over de kwaliteit en de rijpheid van de vrucht. Om te weten of de doerian rijp is, is het belangrijk om er eerst aan te ruiken. Een sterke geur betekent dat de vrucht al rijp is.