Het lijkt of er in Indonesië meer motoren dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs kan zich geen auto veroorloven. Een motor is een goedkoper alternatief. Vijf dingen die ons zijn opgevallen aan motorrijders in Indonesië.

1. Hoe meer hoe gezelliger


Wij verbazen ons er altijd over hoeveel passagiers er, buiten de bestuurder om, op een motor kunnen plaatsnemen. Achter vader zit dochter. Achter dochter zit moeder met een baby in de draagdoek. En voor vader staat zoontje met zijn handjes aan het stuur.


Een gevaarlijke situatie gezien de slechte conditie van de wegen in het land en het drukke verkeer dat voorbij raast. Een verkeerde beweging kan fatale gevolgen hebben. En toch blijven velen het doen.

2. Laat je haren of je hoofddoek maar wapperen


In Indonesië moet je verplicht een helm op wanneer je een motor bestuurt en hetzelfde geldt voor de passagiers. In de praktijk gebeurt dat niet altijd.


Ofschoon een helm verplicht is, zien wij heel vaak mensen op straat rijden zonder helm op, maar met een pet of hoofddoek.

3. Hoe groter hoe beter


Indonesiërs vervoeren de vreemdste attributen op hun motor. Grote plastic manden, houten planken van wel meters lang of een flatscreen televisie.


Hoeveel trossen bananen heeft de man op de foto mee op zijn motor?

4. Jong geleerd, oud gedaan


In Indonesië moet je minimaal 17 jaar oud zijn en over een geldig motorrijbewijs beschikken om op een motor te mogen rondrijden. In de praktijk is echter anders het geval. Jonge kinderen rijden zonder helm, met of zonder passagier(s) door de straten. Een gevaarlijke situatie.

5. Modepolitie


Het is altijd een verrassing wat voor kleding motorrijders en hun passagier(s) dragen op de motor. Van prachtige traditionele klederdracht tot dikke leren jassen. Van pyama's en nachtponnen tot sarongs. De modepolitie heeft in Indonesië genoeg beeldmateriaal om tig afleveringen te vullen.