Vergeleken met ander fruit, biedt de papaja de meeste gezondheidsvoordelen. De vrucht, die in Indonesië rijkelijk groeit, is niet alleen goed voor het hart maar ook voor de spijsvertering. De vijf gezondheidsvoordelen van papaja:

1. Goed voor de spijsvertering


Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang, is het goed om papaja’s te eten. De vrucht bevat vitamine B in de vorm van foliumzuur, vitamine B-6, vitamine B-1 en riboflavine, die zorgen voor een goede spijsvertering. Papaja kan helpen bij het voorkomen van constipatie en ondersteunt het spijsverteringsproces.


2. Goed voor de lijn


De vrucht is ideaal voor mensen die op dieet zijn. Papaja's zijn rijk aan voedingsstoffen, bevatten veel vezels en weinig calorieën. Goed voor de lijn dus.


3. Snellere genezing


De papaja kan helpen de pijn te verminderen van mensen die lijden aan artritis of osteoporose. Door de anti-inflammatoire eigenschappen helpt de vrucht bij een snellere genezing.


4. Goed voor immuunsysteem


Als je vaak last hebt van terugkerende verkoudheid is het misschien een idee om de papaja in het voedingspatroon op te nemen. De vrucht zit boordevol vitamine C en geeft een boost aan je immuunsysteem.


Ook de bladeren van de papajaboom zijn eetbaar.

5. Ook de bladeren zitten boordevol vitaminen


Niet alleen de vrucht maar ook de bladeren en de bloemetjes van de papaja zitten boordevol vitaminen. Papajabladeren bevatten het enzym papaïne. Papaïne wordt onder meer gebruikt bij het desinfecteren van brandwonden, het verwijderen van dode huidcellen, het verminderen van littekens, het behandelen van insectenbeten en darmziektes (zoals de ziekte van Crohn) en het bevorderen van de spijsvertering.


In Indonesië worden de bladeren en de bloemetjes verwerkt in diverse gerechten. Een welbekend gerecht in Indonesië is Garo Bunga Papaya uit Manado, Noord-Sulawesi. Papajabladeren en de bloemetjes zijn bitter. Gegeten in combinatie met rijst en sambal geeft het gerecht een ware smaaksensatie.