In Chihideung Udik in Ciampea (nabij Bogor) ligt Kampoeng Wisata Cinangneng. Hier kun je in een dag kennismaken met het authentieke West-Java. Indonesiënu bracht een bezoek aan deze kampung (dorpje).

Kampoeng Wisata Cinangneng ligt wat verscholen aan een zijweg. Kom je vanuit Jakarta en ben je in Ciampea aangekomen, vraag dan een voorbijganger naar Kampoeng Wisata Cinangneng. Omdat deze plek populair is bij Jakartaanse dagjestoeristen en schoolkinderen, kunnen lokale bewoners je meestal wel aanwijzingen geven.

3-in-1-ervaring


Kampoeng Wisata Cinangneng is eigenlijk een 3-in-1-ervaring. Je kunt er overnachten in bungalowachtige huisjes, een bezoek brengen aan verschillende huisindustrietjes in de omgeving, en allerlei activiteiten verrichten zoals het wasssen van buffels of het maken van West-Javaanse hapjes.

De kampung ligt in een rustige, groene omgeving, dichtbij rijstvelden.

De kampung ligt in een rustige, groene omgeving, dichtbij rijstvelden.

Omdat wij weinig tijd hadden, maakten wij gebruik van een los pakket zonder overnachting, maar met lunch.

Tijd voor de lunch


Het is handig om vroeg te komen zodat je de excursie kunt afsluiten met een West-Javaanse lunch die in ons geval bestond uit sayur asem (tamarindesoep), rijst met gebakken tahu (tofoe), tempe, ikan asin (gebakken, gezouten vis), gebakken kip en rauwe groenten. Én natuurlijk ook sambal.

Eenvoudige lunch.

Onder leiding van een (Engelstalige) gids, maak je een wandeling naar de dichtstbijzijnde kampung. De weg daarnaartoe voert langs een rivier en rijstvelden. Je loopt langs huizen van dorpelingen waar je eventueel zelfgemaakt souvenirs kunt kopen.

Leuke activiteiten


Op de terugweg, kun je, als je wilt rijstplantjes planten, zoals de boeren in het dorp dat ook doen, en buffels wassen. Na al dit harde werk, kun je je voeten wassen in de rivier. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je ook foto's maken in traditionele kleding. 

Rijstplantjes planten. 
Buffels wassen in de rivier.

De excursie laat ook ruimte vrij voor onder meer het bespelen van de gamelan (traditioneel orkest) en het maken van traditionele hapjes. Wij raden je aan vroeg te komen, zodat je meer activiteiten kunt verrichten.

Bespelen van een van de vele instrumenten van de gamelan. 

Kampoeng Wisata Cinangneng is zeer geschikt voor families met kinderen en is een populaire bestemming voor schoolreisjes.