Zoek je oude tempels, groen, en kabbelend water op Bali? Bezoek dan Gunung Kawi in Tampaksiring (Gianyar). Hier vind je een van de oudste en grootste tempelcomplexen op het eiland.

Gunung Kawi ligt ten noorden van het kunstenaarsdorpje Ubud bij de rivier Pakerisan. Vanaf de ruime parkeerplaats is het ongeveer vijf minuten lopen naar de ingang van deze toeristische bezienswaardigheid.

Batik en gehaakte hoedjes


Links en rechts van de straat bieden Balinese vrouwen hun koopwaar aan: batik sarongs, gehaakte hoedjes en nog veel meer.

Stenen trap van meer dan 300 treden.

Gunung Kawi is een complex bestaande uit tien candi (tempels) die uitgehouwen zijn in de rotsen.

De tempels, die ontdekt zijn rond 1910, dateren uit de 11e eeuw na Christus en zijn vermoedelijk gebouwd door koning Anak Wungsu ter ere van zijn vader, de machtige Balinese heerser Udayana. Ook zijn er tempels opgericht voor de gemalinnen en kinderen van Udayana.

Stenen trap van meer dan 300 treden


Om bij de tempels te komen, loop je eerst een stenen trap af van meer dan 300 treden. Het uitzicht is betoverend. Groene, uitgestrekte rijstvelden zover als het oog reikt.

Groene, uitgestrekte rijstvelden zover als het oog reikt. 

Innerlijke rust


De tempels liggen op een prachtige locatie, aan weerszijden van de, voor de Balinezen heilige rivier Pakerisan, omgeven door weelderig groen. In Gunung Kawi vind je innerlijke rust. Mensen komen er sinds jaar en dag om te mediteren.

Omgeven door weelderig groen.
Bij Gunung Kawi vind je innerlijke rust. 
De voor de Balinezen heilige rivier Pakerisan.

Stenen brug


Om aan de andere zijde van de rivier te komen, steek je een stenen brug over. Toen wij er waren, verkocht een Balinese vrouw allerlei verschillende traditionele hapjes voor een klein bedrag. Zeker de moeite waard om te proberen.

Traditionele hapjes en heerlijk fruit.

De eerste vijf candi, die als de belangrijkste tempels van het tempelcomplex worden beschouwd, liggen ten oosten van de rivier. Recht tegenover, aan de overkant van de rivier, zijn de vier andere candi goed zichtbaar. De tiende tempel ligt ietwat afgelegen.

Mythische reus 


De legende gaat dat de mythische reus Kebo Iwo alle oude tempels in een nacht met zijn vingernagels heeft uitgehouwen.

Aan de overkant van de rivier, zijn de vier andere candi goed zichtbaar.

Gunung Kawi ligt in de toeristische regio Tampaksiring, zo'n 40 kilometer van Denpasar. Adres: Jalan Pejeng, Tampaksiring, Ubud. Bij de ingang van het tempelcomplex kun je eventueel een gids huren die je meer over de geschiedenis van Gunung Kawi kan vertellen.