Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en overvolle wegen. Wat nog maar weinig toeristen weten, is dat Jakarta ook een natuurreservaat heeft. We hebben het over Hutan Bakau Jakarta, de mangrovebossen van Jakarta.

In 1939, ten tijde van het Nederlandse koloniale bewind, hadden de mangrovebossen van Jakarta een oppervlakte van zo'n 1200 hectare. Het gebied moest overtollig water opvangen als gevolg van hoge vloed of overstromingen.

Woonwijken, tolweg en golfresort


Van die 1200 hectare is tegenwoordig weinig overgebleven. Bomen hebben moeten plaatsmaken voor woonwijken, de tolweg van Cengkareng en een luxe golfresort.

In de verte de tolweg van Cengkareng.

Gelukkig dat de overheid in Jakarta grote waarde hecht aan het voortbestaan van het natuurreservaat en zich ervan bewust is dat mangrovebossen het risico van overstromingen kunnen verminderen.

Beschermd gebied


Mangrovebossen dienen de kust van Jakarta te beschermen tegen overstromingen als gevolg van hoge vloed vanuit zee.

Maar liefst 327,7 hectare mangrovebos in Jakarta is door de overheid vastgesteld als beschermd gebied.

Mangrovebossen verminderen het risico van overstromingen. 
Houten brug in het mangrovebos van Jakarta. 

Wandelen of varen in een bootje


In de mangrovebossen kunnen bezoekers wandelen of in een bootje door het moeras varen. Nadat je de bamboebrug bent overgestoken, kun je bijvoorbeeld het bamboepad naar rechts volgen dat leidt naar een soort wachthuisje waar je een geweldig uitzicht hebt op zee.

Het is echter jammer om te zien dat er langs het pad zoveel afval ligt, aangespoeld vanuit zee of achtergelaten door bezoekers.

Maak een wandeling of huur een bootje.

Ook is het mogelijk om een vaartocht van ongeveer 30 minuten te maken onder begeleiding van een boswachter (tegen betaling). Tijdens de tocht kun je onder meer zeldzame watervogels zien, aapjes die van de ene naar de andere boom slingeren en een enkele kaaiman in het water.

Deze dagjestoeristen huren een houten bootje zonder boswachter.

De mangrovebossen liggen in het noordelijke deel van Jakarta bij Indah Kapuk. Houd er rekening mee dat buitenlandse toeristen hogere entreegelden betalen dan lokale toeristen. De toegangsprijs voor buitenlandse toeristen kan tot 10 x hoger liggen dan die voor de locals.

Foto's maken


De foto's in dit artikel zijn gemaakt met een mobiele telefoon. Wanneer je van plan bent foto's of een video te maken met een foto- of videocamera, dan dien je daarvoor een bepaald bedrag te betalen. Denk aan een prijs van 1 miljoen rupiah (prijswijzigingen voorbehouden).