[Dit artikel is geüpdatet. Van de Nederlandse douane mag je van buiten de Europese Unie niet zomaar fruit meenemen naar Nederland: "Neemt u zogenoemde fytosanitaire producten mee, zoals planten, snijbloemen bloembollen en wortelknollen? Of groenten en fruit? Of bestelt u die buiten de Europese Unie (EU), bijvoorbeeld via internet? Dan hebt u een fytosanitair certificaat nodig."

Je vakantie in Indonesië loopt bijna ten einde. Snel koop je op de markt of in de supermarkt rambutan, papaja en, als je daar van houdt, doerian. Nog even genieten van die heerlijke vruchten die in Nederland moeilijk te verkrijgen zijn. Maar waarom alleen in Indonesië opeten als je vers fruit ook mee terug mag nemen naar Nederland?

Van buiten de Europese Unie mag je van de Nederlandse douane maximaal 5 kilo vers fruit mee terug nemen. Dus doe die lekkere salak, papaja, rambutan en klengkeng maar in je koffer. Vergeet de 'Koning der Vruchten' niet. Ja, want zelfs de doerian mag mee!


Voorwaarde is wel dat de vruchten: 


  • geen groot risico vormen voor de verspreiding van schadelijke organismen
  • door reizigers zelf als bagage worden meegebracht voor persoonlijk gebruik
  • niet bestemd zijn voor direct of indirect commercieel gebruik
  • niet bestemd zijn voor wetenschappelijke doeleinden

Hetzelfde geldt voor planten en bloemen.

Salak.

Wil je meer meenemen dan 5 kilo, dan heb je een zogeheten fytosanitair certificaat nodig. Een fytosanitair certificaat is een verklaring waarin de autoriteiten van het land van herkomst verklaren dat deze producten gezond zijn en niet aan een (planten)ziekte lijden. Daarnaast moeten de vruchten gekeurd worden door een fytosanitaire keuringsdienst. Bij kleine hoeveelheden is dat niet nodig.
   

Doerian in het vliegtuig?


Wat betreft de doerian is het verstandig even bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt te informeren of je deze vrucht wel mee mag nemen. De doerian staat namelijk bekend om haar penetrante geur. Vanwege de doordringende geur bestaat er bij veel luchtvaartmaatschappijen een verbod op deze vrucht.

Laatste update: 25 januari 2021, 07.43 uur