Gunung Padang is een megalithische vindplaats gelegen in het dorpje Karyamukti. Onderzoekers zeggen dat het de grootste megalithische vindplaats is in heel Zuidoost-Azië.
Authentieke dorpjes, theeplantages, smalle bergweggetjes
Om bij de vindplaats te komen, vertrok het team van Indonesiënu vanuit Jakarta richting Cianjur. Hiervandaan is het nog zo'n 30 kilometer rijden richting de heuvel. Gunung Padang ligt ten zuidwesten van Cianjur.
Gunung Padang ligt redelijk afgelegen. De laatste vijf kilometer van de rit reden wij langs authentieke dorpjes, theeplantages en smalle bergweggetjes met een adembenemend uitzicht.
Wat een adembenemend uitzicht!
Twee routes
Bij de ingang van Gunung Padang kun je kiezen uit twee routes om de heuvel te beklimmen: de eenvoudige route die leidt via een stenen trap met lage treden óf de wat lastigere route via een steile, oneffen trap met hoge treden.
De wat lastigere route.
Boven aangekomen, zien we allemaal blokken steen, in verschillende maten, in groepjes bij elkaar, verspreid over het terrein.
Blokken steen liggen in groepjes bij elkaar, verspreid over het terrein.
Gunung Padang herontdekt
Nadat de heuvel enige tijd in de vergetelheid is geraakt, werd Gunung Padang in de jaren '70 van de vorige eeuw herontdekt door lokale bewoners. In 1979 bezochten medewerkers van het Indonesisch Centrum voor Archeologisch Onderzoek de vindplaats om er onderzoek te doen.
Herontdekt door lokale bewoners.
Het onderzoek naar Gunung Padang heeft vanaf het begin tot veel controverse geleid. Onderzoekers schatten dat de piramidevormige heuvel gebouwd werd tussen 4700 tot 10.900 jaar voor Christus. Daarmee zou Gunung Padang dus veel ouder zijn dan de piramides in Egypte. Ook zouden er in de heuvel verborgen kamers liggen die door mensenhanden zijn gemaakt.
Restant van een oude vulkaan?
Andere wetenschappers zeggen echter dat het heel goed mogelijk is dat de kamers op natuurlijke wijze zijn ontstaan en dat de heuvel een restant is van een oude vulkaan. Van een door mensen gemaakte piramide is volgens hen geen sprake.
Lokale bewoners vertellen ons dat Gunung Padang ooit een plek van aanbidding was. De vindplaats werd en wordt nog steeds beschouwd als een heilige locatie.
De vindplaats werd en wordt nog steeds beschouwd als heilige plek.
Reacties