Het Nationaal Museum van Indonesië - Museum Nasional Indonesia - is deels gevestigd in een voormalig koloniaal pand uit 1862. Het museum beschikt over prachtige, uitgebreide collecties op het gebied van archeologie, geschiedenis, volkenkunde en geografie. Leer Indonesië kennen in Museum Nasional Indonesia.

Het museum dat nabij het Nationaal Monument (Monas) ligt, staat ook wel bekend als Museum Gajah (gajah betekent olifant). Voor het gebouw staat namelijk een bronzen standbeeld van een olifant, een geschenk van de Thaise koning Rama V die het museum in 1871 bezocht.

Bronzen standbeeld van een olifant, een geschenk van de Thaise koning Rama V.

Stenen beelden uit vervlogen tijden


Na het betalen van de toegangskaartjes, lopen we een ruimte binnen die uitkijkt op een serene open binnenplaats vol stenen beelden uit vervlogen tijden: Boeddha-hoofden afkomstig van de Borobudur-tempel in Magelang (Midden-Java) en beelden van de hindoegoden Vishnu en Brahma.

Maar wat ons het meest opviel, was misschien wel het meer dan vier meter hoge standbeeld van Bhairawa, een manifestatie van de hindoegod Shiva.

Open binnenplaats vol stenen beelden uit vervlogen tijden.

Traditionele huizen in miniatuur


Een andere bijzondere collectie is die van traditionele huizen in miniatuur. Het museum beschikt over meer dan 100 miniatuurhuizen uit alle uithoeken van de Indonesische archipel. De huisjes zijn gemaakt van hout, bamboe, rotan, vezels en riet, en voorzien van trappen, een hek en ramen.

Deze traditionele huizen in miniatuur maken sinds het begin van de twintigste eeuw deel uit van de museumcollectie en dienen met de grootste zorg behandeld te worden opdat ze bestand blijven tegen invloeden die schade kunnen veroorzaken zoals stof, temperatuur, luchtvochtigheid, insecten en termieten.

Miniatuurhuizen, sinds het begin van de 20ste eeuw onderdeel van de museumcollectie. 

Ook het spaarvarken van aardewerk moet je hebben gezien. Een heel bijzonder voorwerp uit het machtige hindoerijk Majapahit (1293-1500). Ja, ook toen spaarde men al.

Spaarvarken van aardewerk. 

Goud


In het nieuwe gedeelte van het museum, dat voorzien is van een lift, kun je onder meer de goudcollectie bezichtigen. Hier vind je onder meer sieraden die men in vroegere tijden droeg en gouden steentjes die toentertijd dienden als betaalmiddel.

In deze ruimte is het niet toegestaan foto's te maken.

Het nieuwe gedeelte van het Nationaal Museum.

Het oude gedeelte van het museum is gebouwd in 1862 op wat toen Koningsplein West was en wat nu Jalan Merdeka Barat No. 12 is. Het gebouw werd in 1868 officieel geopend voor publiek.

In de nabijheid van het museum liggen onder meer het Nationaal Monument van Indonesië (Monas), het presidentieel paleis en Museum Taman Prasasti, een voormalige begraafplaats gebouwd ten tijde van het Nederlandse koloniale gezag.