Bali wordt ook wel 'Pulau Seribu Pura' genoemd: 'Het Eiland van de 1000 Tempels'. Ja, Bali heeft duizenden tempels, en dan hebben we de huistempels nog niet eens meegerekend. Een populaire tempel onder toeristen maar ook onder de Balinezen zelf is Pura Tirta Empul in Tampaksiring (Gianyar).

Pura Tirta Empul betekent 'tempel van het heilige water'. Het is een hindoeïstische tempel die bekend staat om het heilige water dat in diverse bassins stroomt waar lokale bewoners maar ook toeristen uit binnen- en buitenland zich ritueel reinigen.

Vallei omringd door heuvels


Pura Tirta Empul is gebouwd in 962 na Christus tijdens de Warmadewa Dynastie en is gewijd aan de hindoegod Vishnu. Ook de goden Shiva, Brahma en Indra worden er vereerd. De tempel ligt in een vallei omringd door heuvels.

Pura Tirta Empul is gewijd aan de hindoegod Vishnu.

Kwade geesten


De tempel wordt dagelijks bezocht door Balinezen die zich willen reinigen met het heilige water dat in de waterbassins stroomt. Naar verluidt zou het water kwade geesten verdrijven, voorspoed geven en lichaam en geest reinigen. Ook zou het mensen kunnen genezen van allerlei ziekten.

Voordat Balinezen zich reinigen met het heilige water in het waterbassin, brengen zij eerst een bezoek aan de hoofdtempel waar zij de goden offers brengen. Vervolgens betreden zij het bassin om te bidden en zich te reinigen. Sommige mensen nemen het heilige water ook in flessen mee naar huis.

Het water zou kwade geesten verdrijven, voorspoed geven en lichaam en geest reinigen.
Balinezen reinigen zich met het heilige water dat in de waterbassins stroomt.

Kleurrijke sarongs en gevlochten mandjes


Het is werkelijk prachtig om te zien hoe de Balinezen in hun kleurrijke sarongs zich in de waterbassins reinigen met het heilige water. De offers in gevlochten mandjes aan de rand van het bassin maken het plaatje helemaal af.

Bezoek ook de grote visvijver waar je kleurrijke vissen kunt voeren.

De visvijver met kleurrijke vissen.
Toeristen kunnen hier ook vissen voeren. 

Fontein van onsterfelijkheid


De legende gaat dat de heilige waterbron van Pura Tirta Empul is geschapen door de god Indra tijdens een gevecht met de demon Mayadanawa. De nabijgelegen rivier die vergiftigd is geraakt door het kwaad van Mayadanawa maakte honderden soldaten uit Indra's leger ziek. Indra doorboorde met zijn krachten de aarde en creëerde op die manier een fontein van onsterfelijkheid om zijn troepen te genezen.

Op het tempelcomplex is ook een standbeeld ter ere van de god Indra te zien.

De legende gaat dat de heilige waterbron is geschapen door de god Indra.

De waterbron bij Pura Tirta Empul wordt beschouwd als een van de heiligste waterbronnen op Bali. Ook het water dat in de rivier Pakerisan bij Gunung Kawi stroomt, komt van de waterbron van Pura Tirta Empul.

Rijst en heilig water


Een belangrijk ritueel dat bij Pura Tirta Empul wordt uitgevoerd, is de zogeheten Melukat ceremonie. Deelnemers aan deze ceremonie dienen een bad te nemen in de drie meest heilige waterbronnen van Bali, waaronder de waterbron van Pura Tirta Empul.

Na de rituele reiniging verzamelen de deelnemers zich op de binnenplaats, waar zij tot de goden bidden en rijst en heilig water ontvangen.

Balinezen bidden bij de tempel.

Pura Tirta Empul ligt ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Denpasar. De reisduur per auto bedraagt iets meer dan een uur. Pura Tirta Empul ligt nabij een andere toeristische trekpleister: Gunung Kawi en het paleis van Soekarno, de eerste president van Indonesië.