Saté. Wanneer je op bezoek bent in Indonesië, mag dit populaire gerecht niet op je culinaire verlanglijstje ontbreken. Volgens Indonesiënu is een van de beste restaurants in Jakarta om van saté te genieten Samarra Pasar Sate & Wine.

Samarra Pasar Sate & Wine ligt in hartje Jakarta en is onderdeel van de prestigieuze Tugu Hotels & Restaurants Group. Het restaurant ontleent zijn naam aan de Iraakse oude stad Samarra en heeft als thema de Perzische architectuur.

Wanneer je hier binnenloopt, kom je in een sfeer terecht waar romantische verhalen en mythes over deze eeuwenoude stad weer herleven.

Saté gemaakt van geiten- en schapenvlees


Dat er voor de Perzische architectuur is gekozen, en dat er verschillende soorten saté op de menukaart staan, is niet zonder reden. Arabische en Perzische handelaren droegen namelijk bij aan de ontwikkeling van Batavia, de hoofdstad van Nederlands-Indië.

Met de komst van Arabische, Perzische, Tamil en Gujarat immigranten, begon saté aan populariteit te winnen. Met name saté gemaakt van geiten- en schapenvlees - erg geliefd onder Arabieren - was zeer in trek. Saté werd aan het begin van de 19de eeuw bedacht door straatverkopers op Java.

Thema van de inrichting van het restaurant: Perzië. Foto: Samarra Pasar Sate & Wine.

Indonesiënu raad je aan om het gangenmenu 'Sate Iboe Sarongan Tanah Djawa & Bali', met als hoofdgerecht verschillende soorten saté uit te proberen. 'Sate Iboe Sarongan Tanah Djawa & Bali', is niet zomaar een gangenmenu. Er gaat een hele parade aan vooraf: de zogeheten satéparade.

Gangenmenu compleet met satéparade. Foto: Samarra Pasar Sate & Wine.

In een ver verleden vonden er in afgelegen dorpjes op Bali en Java elke avond kleurrijke satéparades plaats. Satéverkoopsters liepen 's avonds gezamenlijk naar de plaatselijke markt waar zij saté aan de man probeerden te brengen.

Sate Yam!!!"

Gekleed in hun allermooiste sarong en kebaya (traditionele klederdracht), droegen zij op hun rug een mand met daarin heerlijke saté. Daarbij brachten zij op een verleidelijke manier liederen ten gehore in de hoop daarmee klanten voor zich te winnen. Ook schreeuwden zij daarbij  'Sate Yam!!!' [sate ayam, kipsaté] om de aandacht van kopers te trekken.

Saté maffiabaas


Tegen het einde van de avond, na sluiting van de markt, telden de vrouwen het aantal verkochte satés en gaven de 'saté maffiabaas' - de leverancier van de saté - zijn commissie.

Saté met verschillende heerlijke sauzen/dressings.

Wil je liever een gangenmenu zonder satéparade? Bestel dan Pasar Sate Samarra, zonder parade (voor 3 personen). Los saté bestellen kan natuurlijk ook!

Samarra Pasar Sate & Wine ligt aan Jalan Kebon Sirih Raya 77, in Jakarta Pusat (centraal Jakarta).