Tangkuban Parahu – letterlijk vertaald 'de omgekeerde prauw' – ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van de stad Bandung, West-Java. Als je heel goed kijkt en met wat inbeeldingsvermogen, heeft de 2083 meter hoge vulkaan, van ver, inderdaad wel wat weg van een omgekeerde prauw. Indonesiënu nam er een kijkje. 

Tangkuban Parahu wordt geassocieerd met de legende van Sangkuriang, een jongeman die verliefd werd op zijn eigen moeder, Dayang Sumbi, en graag met haar wilde trouwen. Dayang Sumbi voelde daar niets voor en probeerde zijn plannen te dwarsbomen. Voordat Sangkuriang met haar kon trouwen, moest hij eerst een meer en een boot voor haar maken. Dat alles moest in één nacht gebeuren.

Boze Sangkuriang


Het lukte Sangkuriang niet om dat voor elkaar te krijgen. Hij barstte daarop in woede uit en schopte zo hard tegen de door hem gebouwde boot dat deze omkieperde. En zo is Tangkuban Parahu of de omgekeerde prauw ontstaan.

Tangkuban Parahu is overigens Sundanees. In het Indonesisch wordt de berg Tangkuban Perahu genoemd (met een 'e').

Van ver heeft Tangkuban Parahu wel wat weg van een omgekeerde prauw... toch?

Vanuit Bandung


De meeste Indonesiërs vertrekken vanuit Bandung met de auto of op de motor. Maar ook met het openbaar vervoer is Tangkuban Parahu goed te bereiken.

De kronkelende weg naar de vulkaan voert langs prachtige dennenbossen.

Toegangspoort Tangkuban Parahu.

Bij de eindbestemming aangekomen, word je getrakteerd op een magnifiek uitzicht over de kraters (in het Indonesisch kawah). Tangkuban Parahu bestaat uit vier kraters. De grootste is Kawah Ratu die wel wat weg heeft van een grote kom. 

Kawah Ratu, de grootste krater.

Tangkuban Parahu is een populaire toeristische attractie. Dat kun je ook wel zien aan de hoeveelheid kraampjes waar je souvenirs, en eten en drinken kunt kopen.

Nee, dank u


En, zoals bij veel toeristische attracties in Indonesië, proberen ook hier venters hun koopwaar aan de man te brengen. Zeg, wanneer je niets wil kopen, vriendelijk doch beslist: Terima kasih Pak/Bu (vert. Nee, dank u wel meneer/mevrouw). Herhaal dit wanneer je afwijzing geen effect heeft.

Souvenirs voor het thuisfront.

Vanuit Bandung is het ongeveer een uurtje rijden naar Tangkuban Parahu. Je vertrekt richting Lembang. Vanaf Lembang wordt duidelijk aangegeven welke richting je moet volgen naar de vulkaankrater.

Ruime parkeerplaats bij Tangkuban Parahu.