Van pittig eten leef je langer. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen. Vanaf nu een extra lepel sambal bij de rijst? Of toch maar niet?

Aan de hand van een vragenlijst analyseerden onderzoekers de consumptie van pittig eten door bijna een half miljoen mensen in de leeftijd van 30 tot 70 jaar in tien regio's in China in de periode 2004-2008, met uitzondering van hen die leden aan kanker en hart- en vaatziekten.


Zeven jaar later


Zeven jaar later keken de onderzoekers vervolgens naar de gegevens van meer dan 20.000 mensen die de afgelopen 7 jaar waren gestorven. Uit deze gegevens blijkt dat zij die zes of zeven maal per week pittig eten aten 14 procent minder kans hadden op vroegtijdig overlijden dan zij die minder dan een keer in de week pittig voedsel tot zich namen.

Mensen die vaak pittig eten aten, hadden ook een lager risico op overlijden aan kanker, hartziekten en aandoeningen aan de luchtwegen.

Kankerbestrijdende eigenschappen en bloeddrukverlagend


Volgens het onderzoek gebruikten de respondenten vaak verse en gedroogde chilipepers om gerechten op smaak te brengen. In chilipepers zit capsaïcine, een stof die het metabolisme stimuleert waardoor je meer calorieën verbrandt (tot acht procent meer!)

Ook helpt de stof ophoping van cholesterol te verminderen waardoor het bloed beter door de bloedvaten kan stromen. Capsaïcine bevat kankerbestrijdende eigenschappen en is bloeddrukverlagend.


Maar dit betekent niet dat we meteen naar de sambal moeten grijpen. Het onderzoek betreft een observationele studie binnen een bepaalde cultuur. Onderzoekers zeggen dat het nog te vroeg is om nu al conclusies te trekken. Kortom, er is meer onderzoek nodig.

200 calorieën minder


Een ander wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Canada, laat zien dat mensen die een voorgerecht eten met een hete saus, 200 calorieën minder binnenkrijgen dan mensen die de hete saus laten staan. Mensen die de maaltijd beginnen met een pittig gerecht, scheppen meestal kleinere porties op en nemen op die manier minder calorieën in.

Indonesiërs houden over het algemeen van pittig eten. Hoe pittiger, hoe lekkerder. Bamiesoep zonder rawit (chilipepers), of nasi goreng zonder een thee- of eetlepel superhete sambal, is als een stuk vlees zonder zout.