Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland dragen kinderen geen schooluniform. Indonesiënu zet vijf dingen voor je op een rij die anders zijn op Indonesische basisscholen.

1. Schooluniform


Leerlingen die onderwijs krijgen op een staatsschool dragen een schooluniform. Dat is verplicht. Basisschoolleerlingen dragen een rood-wit uniform. Leerlingen van Sekolah Menengah Pertama (klas 1 tot en met 3 van de middelbare school) dragen een blauw-wit uniform. En leerlingen van Sekolah Menengah Atas (klas 4 tot en met 6 van het voortgezet onderwijs) dragen een grijs-wit uniform.

Ook leerlingen die op particuliere scholen onderwijs volgen, dragen een uniform. Al doen niet alle particuliere scholen daar aan mee. Wat voor uniform de leerlingen dragen, hangt af van op welke school zij zitten.


De achterliggende gedachte van het dragen van een uniform is om het verschil tussen arm en rijk minder zichtbaar te maken. Ook kunnen particuliere scholen aan het uniform zien of leerlingen die zich op het schoolterrein begeven, een leerling van hun school is of niet.

2. Kort haar


Er volgens de laatste mode bij lopen, dat kan op Indonesische scholen niet.


Jongens moeten hun haar kort dragen, de nagels moeten kortgeknipt zijn, meisjes mogen bijvoorbeeld geen nagellak op, en het haar mag niet geverfd zijn.

Ook op het schooluniform wordt gelet. Te korte rokjes zijn bijvoorbeeld uit den boze.

3. Batik 


De overheid wil het gebruik van lokale producten stimuleren. Batik hoort daar ook bij.


In Indonesië is het gebruikelijk dat ambtenaren op vrijdag batik kleding dragen. Op veel scholen dragen leerkrachten en/of leerlingen op vastgestelde dagen in de week ook batik kleding (een batik overhemd/blouse of jurk). Meestal gebeurt dat op een vrijdag.

4. Rijst als lunch


Een broodje kaas zie je zelden in de broodtrommels van scholieren in Indonesië. Een lunchpakket bestaat in Indonesië veelal uit rijst, groenten, vlees of vis.


Werkende ouders die het druk hebben, laten soms de lunch voor hun kroost bezorgen op school door een cateringbedrijf of bijvoorbeeld door de KFC of McDonalds. Op sommige scholen zijn bezorgers van deze bekende fastfood-ketens veel geziene gasten.

Maar er zijn ook scholen die de voorkeur geven aan een gezonde snack of lunch. Daar zijn snacks die MSG (mononatriumglutamaat) bevatten, verboden eetwaar.

Ook hebben veel scholen een kantine waar kinderen terecht kunnen voor een uitgebreide lunch.

5. Volkslied


In Indonesië zingen leerlingen en leraren aan het begin van de schoolweek het volkslied. Leerlingen verzamelen zich op het schoolplein en zingen naast het volkslied soms ook andere nationale liederen. Ook de Indonesische rood-witte vlag wordt daarbij gehesen.

Anders dan in Nederland kennen Indonesische scholieren het volkslied uit hun hoofd!