Er zijn verschillende activiteiten die je als toerist kunt doen op Bali. Je kunt zwemmen in de zee, fietsen door kleine dorpjes of een van de vele tempels op het eiland bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen iets te doen wat maar weinig toeristen doen op Bali voor weinig geld. Indonesiënu zet vijf activiteiten voor je op een rij waarvoor je niet veel geld hoeft uit te geven, maar die wel een diepe indruk op je zullen achterlaten.

1. Wandelen op het strand


Heel vroeg opstaan is natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt als je op vakantie bent. Toch zouden we je willen aanraden het toch maar eens een keer te proberen. Om 5 uur opstaan en vervolgens een wandeling maken op het strand, is een heel indrukwekkende bezigheid en geeft je de kans Bali op een andere manier te leren kennen. Je ziet hoe Balinezen rituelen uitvoeren om de goden gunstig te stemmen. Je hoort de rollende golven en je kunt genieten van de eerste stralen van de ochtendzon.

Op het strand ervaar je in de vroege ochtend een gevoel van rust, iets wat op toeristische plekken moeilijk te vinden is. Zover het oog reikt, zie je alleen maar zee. Je hoort de golven op het strand en het ruisen van de wind.

Het strand van Kuta, 's ochtends vroeg.

Wanneer de eerste ochtendstralen verschijnen, bezoeken lokale bewoners en een handjevol toeristen het strand om er bijvoorbeeld te gaan wandelen. Bij stranden waar hoge golven zijn, zul je toeristen tegenkomen die wel in zijn voor een surfsessie. Al deze activiteiten doen je beseffen hoe mooi het leven is en dat je elke dag kunt beginnen met een flinke dosis enthousiasme.

2. Een praatje maken met verkopers van traditionele Balinese hapjes


Je ziet ze vaak bij een van de vele tempels op het eiland: verkoopsters van traditionele Balinese hapjes. Ze dragen een wikkeldoek en dragen de hapjes in een schaal op het hoofd. Meestal verkopen de vrouwen hun etenswaren alleen aan Indonesiërs. Het verdiende geld gebruiken ze voor de dagelijkse benodigheden.

Verkoopster van fruit en traditionele Indonesische hapjes.

Wanneer je een beetje Indonesisch spreekt, is het leuk om eens een gesprekje met deze vrouwen aan te gaan. Je komt op die manier meer te weten over het werkelijke leven op Bali, achter de schermen van het toerisme. Hun verhalen vormen een bron van inspiratie. Vergeet dan niet om ook wat van die heerlijke hapjes te kopen.

3. Bloemdecoraties maken voor religieuze ceremonies


Op Bali worden dagelijks ceremonies gehouden. Deze ceremonies vergen veel voorbereiding. Het is erg leuk om deze voorbereidingen zelf ook mee te maken. Help Balinese vrouwen bijvoorbeeld bij het maken van bloemdecoraties.

Het maken van bloemdecoraties.

Zij zullen je met alle plezier uitleggen hoe je een bloemdecoratie maakt voor een van de talloze ceremonies op het eiland. Het is een gezellige aangelegenheid met veel gelach en plezier. Voel de vriendschappelijke warmte van de lokale bewoners. Ervaar het echte Bali door middel van interactie met de Balinese bevolking.

4. Naar Amed, Oost-Bali


Amed is een vissersdorp in het oosten van Bali. Dit deel van Bali wordt bezocht door toeristen die van het onderwaterleven willen genieten. Amed is ook een geschikte uitvalsbasis voor excursies in de omgeving, zoals de populaire duiklocatie bij het USS Liberty scheepswrak.

De rit naar Amed voert langs schitterende groene rijstterrassen. Vanuit Amed heb je zicht op de Straat van Lombok en de hoogste berg van Bali: Gunung Agung.

De rit naar Amed voert langs groene rijstterrassen. 

Ook heb je vanuit Amed zicht op de op een na hoogste berg in Indonesië: Gunung Rinjani. Ook al hebben toeristen de weg naar Amed reeds ontdekt, dit vissersdorp heeft zijn eenvoud en authenticiteit weten te behouden. In Amed ervaar je het echte Bali.

5. Naar fairtrade-organisatie Mitra Bali


Voor handnijverheidsproducten ben je op Bali aan het juiste adres. Overal op het eiland worden ze te koop aangeboden. Maar ken je ook het verhaal achter deze populaire souvenirs? Bij fairtrade-organisatie Mitra Bali kun je meer te weten komen over hoe eerlijke handel te drijven op het door toeristen overspoelde eiland.Mitra Bali is een van de grootste fairtrade-organisaties in Indonesië. Hier zie je hoe handnijverheidsproducten worden gemaakt; van ruw materiaal tot eindproduct. Je kunt hier gesprekken voeren met handwerkslieden en medewerkers van Mitra Bali. Ook kun je hier deelnemen aan verscheidene workshops over eerlijke handel en handnijverheid.

Op het kantoor van Mitra Bali vinden ook regelmatig ontmoetingen plaats waarbij gediscussieerd wordt over maatschappelijke kwesties op het eiland.