Jakarta kan niet los worden gezien van macet (files). Doordeweeks en in het weekend. Elke dag is het weer raak. De files op de wegen in de Indonesische hoofdstad zijn onvoorspelbaar. Maar als we een beetje rekening houden met het reisgedrag van Jakartanen, kunnen we, als het meezit, enigszins voorspellen wanneer we niet de weg op moeten gaan. Vijf momenten waarop de kans op files erg groot is in Jakarta. 

1. Ochtendspits


Tijdens de ochtendspits, die rond 06.00 uur begint en om ongeveer 09.00 uur eindigt, is het enorm druk op de weg. Jakartanen gaan in groten getale de weg op om naar hun werk te reizen. Grote kans dat je op dit deel van de dag in de file komt te staan.

De ochtendspits.

Veel Jakartanen kiezen ervoor om eerder te beginnen en eerder naar huis te gaan. Het is dan misschien nog steeds druk op de weg, maar minder druk dan normaal het geval is.

2. Avondspits


Bij een ochtendspits hoort natuurlijk ook een avondspits. Werkende Jakartanen moeten uiteraard ook weer terug naar huis. De avondspits in Jakarta begint rond 17.00 uur en eindigt ... Ja, dat kan per dag verschillen! Onvoorspelbaar dus!

Net zoals we de files niet kunnen voorspellen, kunnen we ook het reisgedrag van Jakartanen niet voorspellen. Er zijn mensen die na werktijd nog even de mall (overdekt winkelcentrum) willen bezoeken om er iets te eten. Wanneer duizenden andere Jakartanen hetzelfde doen, leidt dit natuurlijk tot een langere avondspits.

Liever in de mall dan in de file.

3. Vrijdag


Vanaf vrijdag(na)middag is het erg druk op de weg van Jakarta richting Puncak, Bogor en Bandung. Veel Jakartanen willen het weekend vieren buiten de stad en zetten een van deze drie bestemmingen op hun weekend-to-do-list. Het kan dan ook zeer druk zijn op de wegen richting Puncak, Bogor en Bandung.

Verkeersdrukte in Bogor.

In het weekend naar bovengenoemde bestemmingen gaan, is geen pretje. Bij grote drukte kan de politie besluiten de weg van of naar Puncak tijdelijk af te sluiten voor een goede doorstroming van het verkeer. Indonesiënu raadt reizigers dan ook aan om Puncak, indien mogelijk, in het weekend en in de vakantieperiode te mijden.

4. Weekend


Jakartanen die het weekend gewoon in eigen stad willen doorbrengen, trekken er op uit om toeristische attracties zoals Kota Tua, Taman Mini Indonesia Indah, Ragunan-dierentuin of een van de vele malls in Jakarta te bezoeken.

De zwarte auto kan geen kant meer op. Of toch wel??

Het kan in het weekend erg druk zijn op de wegen naar toeristische attracties in de hoofdstad. Met name wanneer mensen net hun salaris hebben ontvangen. Houd daarom rekening met langzaamrijdend verkeer en files.

5. Zondag


Jakartanen die het weekend hebben doorgebracht buiten de stad, moeten natuurlijk allemaal weer terug naar Jakarta. Maandag begint immers een nieuwe werkweek met natuurlijk files in de ochtend- en avondspits.

Het welkomstbeeld in Jakarta.

Na het ontbijt stappen de weekendgangers in de auto en vertrekken naar The Big Durian zoals Jakarta ook wel wordt genoemd. En Jakarta?

Die verwelkomt al deze terugkerende weekendgangers met ... macet!

Let op! Kans op files ook aanwezig ...


  • In de vastenmaand, in de aanloop naar het breken van het vasten (vanaf +/- 16.00 uur), kan het zeer druk zijn op de weg. Moslims die de hele dag hebben gevast, gaan op zoek naar een restaurant om het vasten te breken. 
  • Rond en op nationale feestdagen. 
  • In het regenseizoen, wanneer straten in de hoofdstad onder water staan.