1. Tempe goreng
Een gerecht dat je heel makkelijk zelf kunt maken is tempe goreng, gefrituurde tempe.
In Indonesië zijn verscheidene boemboes verkrijgbaar voor tempe goreng. Maar je kunt ook zelf heel eenvoudig een boemboe maken.
Snijd de tempe in plakjes. Naar smaak kun je de plakjes bijvoorbeeld onderdompelen in een papje van water, zout en fijngemalen knoflook (of knoflookpoeder). Even laten intrekken, frituren, en klaar is je tempe goreng. Lekker als bijgerecht of als tussendoortje.
2. Kering tempe
Kering tempe is een zoet gerecht waarbij de tempe in kleine reepjes wordt gesneden en wordt gefrituurd in hete olie.
Vervolgens maak je een boemboe die onder meer bestaat uit ui, knoflook, rode pepers, tamarinde, laos (galanga), salam-blaadjes (laurier) en Javaanse suiker voor de zoete smaak. De gefrituurde tempe reepjes wok je mee in de boemboe. Heerlijk bij nasi kuning (gele rijst) of nasi uduk.
3. Tempe mendoan
Tempe mendoan is in dunne plakjes gesneden tempe. De plakken tempe worden eerst ondergedompeld in een beslag van bloem, gehakte bosui, selderij, fijngemalen knoflook en kemiri-noten.
Tempe mendoan wordt kort gebakken in een ruime hoeveelheid hete olie. Deze lekkernij wordt vaak verkocht aan de kant van de weg. Geschikt als tussendoortje of als bijgerecht.
4. Tempe bacem
Tempe bacem is een zoet gerecht uit Yogyakarta en omgeving. De belangrijkste ingrediënten voor dit gerecht zijn Javaanse suiker, kokoswater, ui, knoflook, salam-blaadjes en gemalen koreander.
De tempe wordt gedurende enige tijd op een laag vuurtje gestoofd zodat de boemboe optimaal kan intrekken. Vervolgens wordt de tempe gebakken. Een bekend gerecht waarbij tempe bacem wordt gegeten is gudeg.
Gudeg.
5. Oseng tempe
Oseng of tumis tempe is een eenvoudig gerecht dat bestaat uit in blokjes of reepjes gesneden tempe en boontjes of kacang panjang (kouseband). Gewokt in een boemboe bestaande uit onder meer uit, knoflook en kecap manis (zoete sojasaus). Als je van peteh-bonen (stinkbonen) houdt, kun je deze ook aan het gerecht toevoegen.
Reacties