'Prachtig onderhouden', 'een indrukwekkende begraafplaats', 'een aanrader', zijn enkele opmerkingen die door bezoekers van ereveld Menteng Pulo in het gastenboek zijn achtergelaten. Daar kan Indonesiënu alleen maar mee instemmen. Ereveld Menteng Pulo in Jakarta straalt een serene rust uit. Geen wolkenkrabber die daar verandering in kan brengen.

Ereveld Menteng Pulo werd ingericht ten tijde van de politionele acties (1945-1949). De eerste steenlegging vond plaats op 8 december 1947 door luitenant-generaal S.H. Spoor, legercommandant in Nederlands-Indië. Spoor overleed op 25 mei 1949 en ligt ook op Menteng Pulo begraven. Zijn graf is te vinden in vak VIII, grafnummer 68.

Ereveld Menteng Pulo werd ingericht ten tijde van de politionele acties (1945-1949).

Geluid van sproeiend water


Hoewel het rondom het ereveld een drukte van belang is, is daar op Menteng Pulo zelf niets van te merken. Wat wij horen is het geluid van sproeiend water dat uit een van de sproeiers komt en het gras mooi groen houdt in de hitte van de zon. In de verte horen we het geluid van de vegende bezem van de tuinman die het wandelpad vrij maakt van afgevallen bladeren.

De tuinman maakt het wandelpad vrij maakt van afgevallen bladeren.

Omringd door stedelijke bebouwing


Door de serene rust die er hangt, vergeet je even dat de begraafplaats omringd wordt door wolkenkrabbers en hoge appartementengebouwen.

Vlak na de aanleg lag het ereveld enkele kilometers buiten de stad. Inmiddels is de Indonesische hoofdstad zo gegroeid, dat het ereveld omringd wordt door stedelijke bebouwing.

Ereveld Menteng Pulo wordt omringd door stedelijke bebouwing.

Slachtoffers uit de Japanse kampen en Nederlandse militairen


Op ereveld Menteng Pulo liggen slachtoffers begraven uit de Japanse kampen en Nederlandse militairen die om het leven kwamen tijdens de politionele acties. De namen van de slachtoffers die op Menteng Pulo begraven liggen, zijn in te zien in het register bij de ingang van het ereveld. De namen zijn alfabetisch gerangschikt.

Ook de namen van oorlogsslachtoffers van burgers en militairen die op andere Nederlandse erevelden in Indonesië liggen, zijn hier in te zien.

Namen van oorlogsslachtoffers van burgers en militairen zijn in te zien in het register.

Ereveld Menteng Pulo in Jakarta is een van de zeven Nederlandse erevelden in Indonesië. Op deze zeven erevelden liggen bijna 25.000 slachtoffers van de strijd in Nederlands-Indië begraven. Het gaat om zowel militairen als burgers.

Oorspronkelijk lagen hun graven op 22 erevelden die tussen 1946 en 1950 werden aangelegd door de legergravendienst van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger. Deze erevelden lagen verspreid over de hele archipel. Na de soevereiniteitsoverdracht werden de graven in de jaren zestig geconcentreerd op Java.

In de jaren zestig werden de graven geconcentreerd op Java.

Herbegravingen


Op Menteng Pulo vonden herbegravingen plaats van de stoffelijke resten afkomstig uit Banjarmasin (1961), Tarakan (1964), Manado (1965), Palembang (1967), Balikpapan (1967), Makassar (1968) en Cililitan (1968). Op ereveld Menteng Pulo liggen meer dan 4000 doden.

Van de zeven Nederlandse erevelden op Java is ereveld Menteng Pulo het meest bekende. Dat komt door de Simultaankerk en het Columbarium die op het terrein te vinden zijn.

De Simultaankerk op ereveld Menteng Pulo.

Simultaankerk en Columbarium


De bouw van de Simultaankerk - een kerk die door verschillende geloofsgemeenschappen wordt gebruikt - was gereed in 1950.

Het aangrenzende Columbarium is een tweedelige galerij met witte zuilen. In de nissen bevinden zich 754 urnen met de asresten van in Japan omgekomen en gecremeerde Nederlandse krijgsgevangenen. Bij het Colombarium ligt ook een prachtige vijver.

Prachtige vijver bij het Colombarium.

Bloemstuk of krans 


Het ereveld is dagelijks te bezoeken. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen een vrijwillige donatie achterlaten in speciale enveloppen die bij de ingang verkrijgbaar zijn. Deze enveloppen kun je in een bus deponeren bij de inschrijftafel.

Mensen die dierbaren hebben die op ereveld Menteng Pulo begraven liggen, kunnen een bloemstuk of krans laten leggen op het graf van hun dierbaren. Het is mogelijk een voorkeursdatum voor de bloemlegging op te geven. De besteltermijn hiervoor is twee weken. Bloemen bestellen kan via de website van de Oorlogsgravenstichting.