Kayu putih of eucalyptusolie is een klassiek huismiddeltje dat helpt tegen verschillende kwaaltjes. Indonesiërs zweren erbij. Bijna alle Indonesiërs hebben wel een flesje kayu putih in huis. Het flesje wordt bijna overal mee naar toe genomen. In de auto, het openbaar vervoer en in het vliegtuig. Maar waar gebruiken Indonesiërs kayu putih nu eigenlijk voor? 

1. Masuk angin


Masuk betekent 'binnengaan' en angin is 'wind'. Masuk angin betekent zoiets als 'de wind die het lichaam binnengaat'. En deze wind zorgt voor verschillende klachten: van hoofdpijn tot buikpijn en van misselijkheid tot een grieperig gevoel. Masuk angin is eigenlijk niets anders dan 'je niet lekker voelen' of 'kouvatten'. Indonesiërs die zich niet lekker voelen smeren zich in met Kayu Putih. De olie helpt de pijn te verlichten.

2. Insektenbeten


In Indonesië ontkom je er niet aan: insectenbeten. Wanneer Indonesiërs door een insect gebeten of gestoken worden, smeren ze meteen wat kayu putih op de aangedane plek. De jeuk wordt dan vele malen minder, zeggen ze.

3. Verstopte neus


Wanneer je last hebt van een verstopte neus, kan stomen helpen om de neusholten vrij te maken waardoor je weer vrij kunt ademen. Een paar druppels kayu putih in een kom met heet water doet wonderen, doe vervolgens een handdoek over je hoofd en stomen maar. Wat je ook kunt doen is wat kayu putih aanbrengen op de huid net onder de neusgaten.

4. Kerokan


Kerokan is schrapen met een muntje over de met balsem of olie ingesmeerde rug. Dit doet men wanneer iemand bijvoorbeeld kou heeft gevat. Na deze behandelmethode blijven er rode strepen op de huid achter. Hoe roder de strepen, hoe zieker je bent, zeggen Indonesiërs.

Kerokan kan heel goed met kayu putih of een mengsel van kayu putih en olijfolie. Even de rug en/of nek insmeren met de olie en schrapen maar. Gebruik dan wel een ruime hoeveelheid olie. Gebruik je te weinig olie, dan kan kerokan een pijnlijke bezigheid worden.

5. Zweet


Of kayu putih helpt bij het verhullen van zweetgeur, betwijfelen we. Indonesiënu denkt dat het gebruik van deodorant veel effectiever is. Wel kan kayu putih de situatie in een overvolle bus of trein wat draaglijker maken. De olie is een geschikt middel tegen bau keringat (zweetgeur) van medereizigers.

Besprenkel een zakdoekje met wat kayu putih of houd gewoon het flesje onder je neus, en je kunt er weer tegenaan!