Voor eeuwenoude tempels, zwavelmeren en groene natuur moet je in Wonosobo (Midden-Java) zijn. Hier ligt het Dieng Plateau. Dieng, wat 'Verblijf van de Goden' betekent, ligt op een plateau binnen een caldera van het Dieng vulkaancomplex.

De rit er naar toe is een hele ervaring op zich. Dieng ligt meer dan 2000 meter boven de zeespiegel net boven de stad Wonosobo. Het gebied kenmerkt zich door het koele klimaat. De temperatuur ligt hier overdag tussen 12 - 20 °C. 's Nachts is het er fris met temperaturen tussen 0 - 10 °C.

Kronkelig en steil


De weg van Wonosobo naar Dieng is kronkelig en op sommige plekken redelijk steil. Het uitzicht is sprookjesachtig. Rechts van ons hebben wij een beeldschoon uitzicht over lager gelegen dorpjes en links zien wij lokale bewoners die bezig zijn met het telen van aardappelen en andere gewassen.

In het gebied bevinden zich enkele actieve kraters die voortdurend in de gaten worden gehouden door het Centrum voor Vulkanologie van Indonesië. Een van die actieve kraters is Kawah Sikidang, die ook toegankelijk is voor publiek.

Kawah Sikidang, een van de actieve kraters op het Dieng Plateau.

Een stenen pad leidt ons door het 'maanlandschap' naar de krater. Hoe dichter we de zwavelbron naderen, hoe warmer het wordt en hoe sterker de geur van zwavel. Dikke warme stoom belemmert het zicht. Bij de ingang tot het complex kun je eventueel een mondkapje kopen tegen de sterke zwavelgeur.

Eenden, kippen en ganzen


Jaarlijks bezoeken groepen Balinezen krater Sikidang om er offers te brengen. De offers - die in de krater worden geworpen - bestaan uit eenden, kippen, en ganzen. Deze traditie vormt een eerbetuiging aan de voorouders. Balinezen geloven dat hun voorouders oorspronkelijk uit Dieng komen.

Een stenen pad leidt door het 'maanlandschap' richting de krater.

Tempels


Een andere populaire attractie in Dieng is de tempel van Arjuna, vermoedelijk gebouwd in de zevende of achtste eeuw. Wetenschappers zeggen dat dit de oudste tempel is op Java.

Op hetzelfde complex liggen ook vele andere kleine hindoeïstische tempels genoemd naar belangrijke figuren uit het Mahabharata-epos, zoals Semar en Srikandi.

Hindoeïstische tempels op het Dieng Plateau.  

Engelse soldaat


Na eeuwenlang in vergetelheid te zijn geraakt, is het tempelcomplex in 1814 bij toeval herontdekt door een Engelse soldaat die daar een toeristisch uitstapje maakte. Hij zag een aantal tempels deels onder water in het midden van een meer liggen. Een halve eeuw later werd het meer drooggelegd om de tempels letterlijk boven water te krijgen.

In 1864 maakte de Nederlandse acteur en decorschilder Isodorus van Kinsbergen, in opdracht van het Bataviaasch Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen, foto's van de tempels in het gebied.

Het tempelcomplex is in 1814 bij toeval herontdekt door een Engelse soldaat.

Andere dimensie


Het is niet duidelijk waarvoor de tempels dienden. Men vermoedt dat de tempels ooit gebruikt werden om de hindoegod Siva te aanbidden. De hoge ligging, de mist en de sterke zwaveldampen die menig bezoeker hoofdpijn bezorgden, hadden iets mysterieus.

Mensen uit vroegere tijden waren er stellig van overtuigd dat dit het verblijf van de goden was. Zij eerden de goden door hen offers te brengen in de vorm van gewassen of levende dieren.

De tempels worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt bij verschillende rituelen of als meditatieplek. Het verhaal gaat dat mensen die hier komen om te mediteren, tijdens de meditatie een andere dimensie betreden.

Andere populaire attracties 


Ook populair onder toeristen is het zwavelmeer Telaga Warna (kleurenmeer). Op bepaalde momenten van de dag kun je er verschillende kleuren in zien: groen, turquoise, geel of alle kleuren van de regenboog.

Telaga warna, het kleurenmeer. 

Dat je er verschillende kleuren  in kunt ontdekken, komt doordat het water in het kratermeer zwavel bevat. Het zonlicht breekt op het water en daardoor zie je al die mooie kleuren.

Lokale bewoners gebruiken het water uit het meer voor de irrigatie van hun gewassen die voornamelijk bestaan uit aardappelen.

Boer aan het werk. 

Rondom het meer loopt een pad dat deels verhard is en deels van zand. Wanneer je het pad volgt, kom je bij grotten, waar mensen komen om te mediteren. Ook een bezoek waard is het kratermeer Telaga Pengilon, dat op hetzelfde complex ligt.

Meeste toeristen komen vanuit Yogyakarta of Semarang


De meeste toeristen die Dieng bezoeken, komen uit Yogyakarta of Semarang. Vanaf Yogyakarta is het zo'n 3,5 tot 4 uur rijden naar Dieng (121 km); de afstand en reisduur vanaf Semarang is wat korter, respectievelijk 98 kilometer en ongeveer drie uur.

De beste tijd om Dieng te bezoeken is 's ochtends vroeg. In de namiddag wordt het gebied bedekt door dikke mist.