Mannen, vrouwen en kinderen met een geelachtige substantie op hun gezicht zitten lekker relaxed op bankjes te genieten in de schaduw van een boom. Een vrouwelijke tukang pijat (masseuse) van middelbare leeftijd masseert de benen van een lokale toerist wiens gezicht eveneens besmeurd is met een geelbruine substantie. In de verte, ver beneden, zien wij de daken van de huizen van het stadje Purwokerto. Indonesiënu is in Kebun Raya Baturraden, Midden-Java. 

Baturraden is een klein bergdorp gelegen aan de voet van de berg Slamet in het district Banyumas. Met name in de vakantieperiode en in het weekend is het dorp een geliefde plek voor toeristen. Baturraden staat met name bekend om de toeristische attractie Lokawisata Baturraden, een recreatiepark met onder meer warmwaterbaden, watervallen en een speelterrein voor kinderen.

Eind 2015 officieel geopend


Een andere toeristische attractie die eind 2015 officieel geopend is, is de immens grote Kebun Raya Baturraden, de botanische tuin van Baturraden. Het park, dat een initiatief is van de voormalige president van Indonesië Megawati Soekarnoputri, heeft een oppervlakte van maar liefst 143,5 hectare. Slechts 11 procent van het park wordt intensief beheerd.

Slechts 11 procent van het immens grote park wordt intensief beheerd.

Anders dan Kebun Raya Bogor


Kebun Raya Baturraden lijkt in de verste verte niet op Kebun Raya Bogor, de botanische tuin van Bogor, West-Java. Dat komt onder meer omdat de botanische tuin van Bogor een aangelegde tuin is, gelegen in het centrum van de stad Bogor, terwijl de botanische tuin van Baturraden aan de voet van de berg ligt met eeuwenoude bomen en begroeiing. Daarnaast is het park in Baturraden natuurlijk nog niet zo lang geopend.

Desondanks is de botanische tuin van Baturraden volgens Indonesiënu zeker de moeite van een bezoek waard.

Kebun Raya Baturraden ligt aan de voet van de berg. 

Een geasfalteerde weg leidt bezoekers tussen groene bossen en kabbelende beekjes met her en der een sprookjesachtige waterval. In totaal komen er in het park zo'n 2600 plantensoorten voor, met name sierplanten en geneeskrachtige planten. 

Helende werking


Een lokale bewoner raadde ons aan een bezoek te brengen aan Pancuran Pitu, wat in het Nederlands 'zeven waterbronnen' betekent. Om er te komen moeten bezoekers tientallen traptreden aflopen. Het water van Pancuran Pitu komt rechtstreeks van de berg Slamet en wordt opgevangen in een klein bassin.

Het water van Pancuran Pitu komt rechtstreeks van de berg Slamet.

Het water bevat zwavel met een helende werking. Veel lokale toeristen smeren de geelachtige substantie op hun gezicht en laten dit gezichtsmasker even intrekken. In de tussentijd laten zij zich masseren door een van de masseuses op het terrein.

Uitzicht en vlinders


Het terrein waar Pancuran Pitu ligt, is niet bijzonder groot en nodigt bezoekers niet echt uit om er langere tijd te blijven. Waar wij met name van genoten, was het uitzicht over de stad Purwokerto die wij ver beneden ons zagen liggen.

De wandeltocht terug naar boven, naar de parkeerplaats, is wel even doorbijten. Maar het uitzicht rechts van ons en de enkele vlinder die ons voorbij vloog, deden ons onze vermoeidheid vergeten.

Aardige klim van Pancuran Pitu weer terug naar de parkeerplaats.

Ook leuk is een bezoek aan het nabijgelegen Telaga Sunyi, een klein meer (of eigenlijk een riviertje) met een kleine waterval.

Kinderen zoeken verkoeling in Telaga Sunyi.

Telaga Sunyi is een leuke plek om verkoeling te zoeken of om je even af te zonderen van alle hectiek in het dagelijkse leven. Het wordt afgeraden in het meer te zwemmen omdat het er op sommige plekken erg diep kan zijn (tot 5 meter). Toch zagen wij veel bezoekers verkoeling zoeken in het heldere water.

Praktische informatie


Kebun Raya Baturraden is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur. Het park is per auto en brommer te verkennen. Elke attractie beschikt over een ruime parkeerplaats. Je kunt natuurlijk ook je eigen fiets meenemen. Houd er wel rekening mee dat sommige wegen en paden erg steil zijn.

In het weekend en in de vakantieperiode kan het er in het park zeer druk zijn. Wanneer er geen goede verkeersstroom mogelijk is, kan het parkbeheer besluiten het park tijdelijk te sluiten.