In het regenseizoen zijn de paadjes er gladder dan anders, staat het water in de rivier hoger dan normaal en is de kans op regen groter dan in het droge seizoen. Maar wat je hiervoor terugkrijgt, zijn supergroene rijstvelden, een sterk stromende rivier die zich door het landschap baant en verkoeling in de hitte. Indonesiënu neemt je mee op een wandeling door de rijstvelden van Cibogo, West-Java.

Op Java duurt het regenseizoen van september tot en met maart. Ofschoon dit de natste maanden zijn van het jaar, is het zeker niet de slechtste tijd om het eiland te bezoeken. Er zijn meer tropische vruchten en groenten te vinden op de markt, het is er in de buitenlucht minder stoffig en de natuur is in die periode op haar mooist.

Wandeling door de rijstvelden en bezoek aan de kampung


Deze mooie natuur kun je bijvoorbeeld ervaren in Cibogo, waar je een wandeling kunt maken door de rijstvelden. Je kunt de wandeling op eigen gelegenheid maken, of onder leiding van een gids. Een excursie kun je boeken bij guesthouse GG House Happy Valley. Deze excursie is inclusief lunch en een Engelssprekende gids.

De wandeling door de rijstvelden en het bezoek aan de kleine kampung, waar lokale bewoners bezig zijn met hun dagelijkse activiteiten, laat bij menig reiziger een onvergetelijke indruk achter.

Lokale boer aan het werk.

Paddenstoelen


Boek je een excursie bij GG House, dan neemt de gids je onder andere mee naar een lokale huisindustrie, in dit geval een huisindustrie waar eetbare paddenstoelen worden verzameld, bewaard, verpakt en door lokale bewoners gereed worden gemaakt voor transport waarna ze hun weg vinden naar afnemers in verschillende delen van het land.

De verkoop van paddenstoelen vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de kampung-bewoners.

Paddenstoelen in kratten.

In de kampung heerst een rustige, traditionele sfeer. Kinderen, maar ook volwassenen begroeten je. De was die in het droge seizoen buiten aan de waslijn hangt, hangt in het regenseizoen meestal onder een afdak te drogen. Een omaatje is aan het uitrusten op de veranda en glimlacht naar voorbijgangers. Ze geniet zichtbaar van de koelte die het regenseizoen met zich meebrengt.

Klein winkeltje in de kampung.


Kort avontuur


Tijdens de excursie mag je ook even de drukke weg op. Er zijn geen trottoirs, dus loop je op de weg naar het volgende deel van de tour: de rijstvelden. Minibusjes, auto's, brommers maar ook grote vrachtwagens en bussen rijden lang je heen.

Dit avontuur is echter maar van korte duur, want niet veel later neemt de gids je mee richting de rijstvelden waar een oase van rust en sereniteit je opwacht.

Geen trottoirs. Durf jij het aan?

Groen zover het oog reikt. Via smalle paadjes loop je dwars door de rijstvelden. Geen verkeer. Geen lawaai. Er heerst een en al rust. Alsof je in een groene oase bent beland.

Sterke stroming


In het droge seizoen kun je de rivier oversteken. In het regenseizoen kan het water er heel hoog staan en staat er een sterke stroming. Het doorwaden van de rivier wordt daarom afgeraden. Wel kun je, als je wilt, even pootje baden en het koele water langs je benen laten stromen.

Vrouw doet de was in de rivier.

Afval 


Het enige minpunt van dit groene paradijs is het afval. Afval is en blijft een groot probleem in Indonesië. Nog niet iedereen is zich bewust van de gevolgen van met name plastic afval voor het milieu. Plastic verpakkingen worden zomaar achtergelaten op het pad.

Maar wanneer je weer om je heen kijkt, naar al die groene rijstplantjes - rijst is het belangrijkste voedselgewas in Indonesië - vergeet je dat minpunt en waan je je weer even in het groene paradijs van Cibogo.

Rijst is het belangrijkste voedselgewas in Indonesië.