De meeste toeristen laten hun reis organiseren door een reisorganisatie in Nederland of in Indonesië. Anderen willen liever zelf hun reis samenstellen en plannen, en kiezen ervoor om voor een langere periode een auto met chauffeur te huren. Vijf dingen waar je op moet letten bij het huren van een auto met chauffeur in Indonesië.

1. Grote of kleine auto?


Een populaire huurauto is de Toyota Avanza of de Daihatsu Xenia. Bijna alle autoverhuurbedrijven in Indonesië hebben deze auto's in hun aanbod opgenomen. Dat is niet zonder reden, want de Avanza en de Xenia zijn zuinige auto's en kunnen het grillige landschap in Indonesië met gemak aan. De auto's zijn middelgroot en ruim genoeg om vier mensen (inclusief chauffeur) te vervoeren, en bagage.

De auto heeft zeven zitplaatsen: twee voor, drie in het midden en twee achter. Als alle zitplaatsen in gebruik worden genomen, blijft er echter weinig plaats over voor je bagage. Wil je comfortabel reizen, dan raden wij je aan vier zitplaatsen te gebruiken (twee voor en twee in het midden). De achterbank kan dan ingeklapt worden waardoor je meer ruimte hebt voor bagage. 


Je kunt natuurlijk ook een wat grotere auto huren, maar deze verbruikt automatisch ook meer brandstof. Ook zullen de wat grotere auto's moeite hebben om zich door smalle straatjes te wringen. 

Wil je lange afstanden afleggen, dan is het beter om geen sedan te huren. De conditie van de wegen in Indonesië is onvoorspelbaar. En in het regenseizoen komt het helaas vaak voor dat wegen onderlopen. Het is fijner als je in dit soort situaties voor een wat grotere auto hebt gekozen. 

2. Prijzen 


De prijs van een huurauto hangt onder meer af van het type auto dat je huurt en de huurperiode. Voor een grote auto, betaal je meer dan voor een kleine auto. Voor een langere huurperiode kun je het autoverhuurbedrijf vragen om je een speciale prijs te geven. Hou er rekening mee dat er voor het gebruik van de huurauto buiten de stad, meestal andere tarieven gelden. 


Vergeet het autoverhuurbedrijf niet te vragen of de brandstof in de prijs zit inbegrepen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Huur je de auto met chauffeur voor een langere periode, dan is het verstandig om te vragen of de huurpijs inclusief of exclusief de dagvergoeding voor de chauffeur (accommodatie, maaltijden etc. voor de chauffeur) is.

3. Dagvergoeding 


Meestal zit de dagvergoeding voor de chauffeur in de prijs inbegrepen. Is dat niet het geval, dan betekent dat dat jij voor de accommodatie en de maaltijden moet zorgen. Veel hotels hebben speciale kamers beschikbaar voor chauffeurs. Deze zijn goedkoper dan de gastenkamers.


Voor de maaltijden geef je de chauffeur geld om zelf ergens wat eten te kopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen voordat je ergens stopt om de maaltijd te nuttigen. Terwijl jij van je maaltijd geniet, zoekt de chauffeur elders een plekje om zijn maaltijd te nuttigen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de chauffeur mee te laten eten bij je reisgezelschap. Het is maar wat jij en de chauffeur zelf prettig vinden.

4. Fooi


Een fooi geven is niet verplicht, maar wel gewenst. Het is in Indonesië gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven. Je kunt dat bijvoorbeeld doen nadat de chauffeur je bij je eindbestemming heeft gebracht, dus aan het einde van de huurperiode.


Het geven van fooi is als het ware een bedankje voor de geboden diensten. Het is een teken van respect. Hoeveel fooi je de chauffeur wilt geven, bepaal jij zelf.  

5. Rijtijden


Ook chauffeurs hebben rust nodig. Laat hem niet te lang doorrijden. Maak na twee uur rijden een ruststop. Maak het ook niet al te laat. Een goed uitgeruste chauffeur is immers veiliger voor jezelf en voor andere weggebruikers. 

Extra informatie: 


In Indonesië is het gebruikelijk om een auto met chauffeur te huren. Het komt zelden voor dat autoverhuurbedrijven alleen een auto verhuren. In toeristische gebieden zoals Bali kunnen toeristen terecht voor een huurauto zonder chauffeur.

Bij een aantal autoverhuurbedrijven kun je met je credit card betalen. Maar in de meeste gevallen wordt huurders gevraagd het bedrag contant te voldoen. Huur je een auto zonder chauffeur, dan kan huurders worden gevraagd hun identiteitsbewijs (paspoort) te overhandigen als borg. Bij autoverhuurbedrijven zoals Hertz, Avis etc. kun je betalen met je credit card.


Laat de chauffeur weten als jij vindt dat hij/zij gevaarlijk rijdt. Rijdt de chauffeur te hard, rijdt hij roekeloos, of zit hij met zijn gedachten ergens anders dan op de weg, geef dit dan ook aan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de chauffeur moe is en jou niet durft te laten weten dat hij eigenlijk een rustpauze wil inlassen. Goede communicatie tussen jou en de chauffeur is zeer belangrijk.