1. Treinkaartjes kopen
Er zijn verschillende manieren om een treinkaartje te kopen. De meeste Indonesiërs kopen een treinkaartje online of bij een van de vele minimarkten zoals Alfamart of Indomaret. Koop je een ticket online of bij een minimarkt dan ben je er nog niet. Bij het bestellen van een treinkaartje online of bij een minimarkt, krijg je een boekingscode. Deze dien je om te ruilen op het treinstation voor de daadwerkelijke treinkaartjes.
Je kunt een treinkaartje natuurlijk ook gewoon op het treinstation kopen als je dat makkelijker vindt. Een treinkaartje kopen kan vanaf 90 dagen voor vertrek. Ook hier krijg je een boekingscode mee die je nodig hebt om op de dag van vertrek de treinkaarten te printen op het treinstation.
2. Eten
Met name bij lange treinreizen is het handig dat je eten meeneemt. Op het treinstation heb je verschillende eetgelegenheden waar je maaltijden kunt laten inpakken voor in de trein. Ook kun je natuurlijk in de trein zelf eten bestellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit bakso, nasi goreng of bamiesoep.
De meeste Indonesiërs nemen zelf eten mee. Meestal is dat rijst met groenten, vlees en natuurlijk sambal.
3. Toilet
Houd er rekening mee dat er in de trein geen zittoiletten zijn. Er zijn wel hurktoiletten. Dat betekent dus dat je gehurkt je behoefte moet doen. Hurken in een rijdende trein is niet altijd even makkelijk. Vaak is er ook geen toiletpapier aanwezig. Tip: Neem zelf een rol wc-papier mee.
4. Kruier
Heb je veel bagage mee, dan kan het handig zijn gebruik te maken van de diensten van een kruier (tegen betaling). Hij draagt niet alleen je bagage de trein in, ook laat hij zien in welke wagon je moet zijn.
Ook bij je eindbestemming, kun je de hulp inroepen van een kruier. Kruiers lopen meestal de trein binnen en bieden hun diensten aan. Laat de kruier weten welke bagage hij moet dragen.
5. Bagage
Sinds begin 2016 mogen passagiers maximaal 20 kilo aan bagage met zich meebrengen. Wanneer er sprake is van overbagage zullen hiervoor kosten in rekening worden gebracht.
Reacties