Bandung, ook wel 'het Parijs van Java' genoemd, is een van de vele steden in de Indonesische archipel waar nog veel sporen van het koloniale tijdperk te vinden zijn, zoals Gedung Sate of de bekende winkelstraat Jalan Braga, waar de Nederlandse elite graag kwam voor de nieuwste mode uit Europa. 

Bandung is de hoofdstad van de provincie West-Java. De stad ligt ongeveer 750 meter boven zeeniveau waardoor het klimaat hier koeler is dan in de Indonesische hoofdstad Jakarta, dat ongeveer 145 kilometer ten noordwesten van Bandung ligt.

Bandung ligt ongeveer 750 meter boven zeeniveau.

De Grote Postweg


Omgeven door prachtige bergen, is de stad ook de Nederlanders niet onopgemerkt gebleven. Gedurende de 17de en 18de eeuw liet de Vereenigde Oostindische Compagnie VOC er plantages aanleggen.

De Grote Postweg die gouverneur-generaal Herman Willem Daendels liet bouwen, verbond Bandung met andere delen van Java. Maar met de aanleg van de eerste spoorlijn tussen Batavia en Bandung in 1880, kwam de stad pas echt tot bloei.

Sporen van de Nederlandse aanwezigheid


In het huidige Bandung zijn nog tal van sporen van de vroegere Nederlandse aanwezigheid te vinden, zoals bijvoorbeeld het neoklassieke gebouw Gedung Sate in het centrum van Bandung, gebouwd in 1920 naar het ontwerp van de Nederlandse architect J. Gerber.

Ooit was hier het Departement van Verkeer en Waterstaat van Nederlands-Indië gevestigd. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als kantoor van de gouverneur van West-Java.

Kantoor van de gouverneur van West-Java.

Jalan Braga


Maar ook in andere delen van Bandung zie je veel Nederlandse invloeden, zoals in de bekende winkelstraat Jalan Braga. Deze straat was zeer populair onder de Nederlandse elite. Hier verkochten winkels de allernieuwste mode uit Europa.

Het is dan ook niet vreemd dat Bandung toen ook wel 'het Parijs van Java' werd genoemd.

Avondwandeling in Jalan Braga.

'Koffiehuis', 'Ijs & Snoep', 'het Snoephuis'. De koloniale gebouwen in art-deco stijl hebben een grote aantrekkingskracht op zowel buitenlandse als lokale toeristen. De Braga-straat ademt een zeer gezellige sfeer, met aan weerszijden leuke winkels, restaurants en cafés, en in de zijstraatjes gezellige eenvoudige eetgelegenheden.   

Ijs & Snoep in de Braga-straat.

Culinair Bandung


En dat brengt ons bij het volgende punt: het culinaire aanbod. Voor toeristen die hun smaakpupillen willen laten prikkelen, is Bandung the place to be. Van klappertaart tot bitterballen, van soto Bandung tot siomay (gestoomde dumplings). Bandung heeft het allemaal. Er zijn in Bandung talloze restaurants te vinden met gerechten en hapjes op de menukaart die zeer populair waren in Nederlands-Indië.

Indisch ingericht restaurant.

Factory Outlets


Bandung was in de koloniale tijd al een echte winkelstad en is dat nu nog steeds. De vele FO's - de Factory Outlets - zijn razend populair onder Indonesiërs en buitenlandse toeristen. Met name toeristen uit Maleisië en Singapore weten de weg naar deze 'textielstad' te vinden.

Bandung winkelstad.

FO's vind je bijna overal in de stad, maar de belangrijkste straten zijn toch wel de straten Jalan Riau, Jalan Setiabudi, Jalan Dago en Jalan Cihampelas.

Je kunt in de FO's terecht voor grote internationale merken, maar ook lokale merken worden hier aangeboden voor een goede prijs. Hou er wel rekening mee dat niet alle internationale merken echt of origineel zijn. Let goed op de labels en kwaliteit van de kleding.

Dagtrips in de omgeving


Bandung is ook een heel goed startpunt voor dagtochten in de omgeving zoals naar Tangkuban Perahu, Kawah Putih en het hogergelegen Lembang en Dago. Ook het 530 hectare grote park Taman Hutan Raya Ir. H. Djuanda met onder meer een Nederlandse grot en een waterval waar apen los rondlopen, is zeer zeker de moeite van een bezoek waard.

De krater van de vulkaan Tangkuban Perahu.

Bandung wordt met name in het weekend en op nationale feestdagen druk bezocht door lokale toeristen uit Jakarta en andere delen van Indonesië met enorme files als gevolg. Binnen de stad is de verkeerssituatie even erg als in Jakarta, zo niet erger. Wil je als toerist van de stad kunnen genieten, dan raden wij je aan Bandung tijdens de weekenden en nationale feestdagen te mijden.