In de koloniale periode was Buitenzorg - het huidige Bogor - het vakantie- en buitenverblijf van de Nederlandse elite in Batavia (het huidige Jakarta). De stad had een koel klimaat en stond vol bomen en planten. Maar Bogor is verworden tot een kleine metropool, vol mensen en verkeer. Wat hetzelfde is gebleven, zijn de bijna dagelijkse regenbuien. Bogor wordt daarom niet voor niets Kota Hujan of regenstad genoemd. 

Bogor is een stadsgemeente in de provincie West-Java en ligt op een hoogte van ongeveer 300 meter boven de zeespiegel aan de voet van de berg Salak. De stad werd in 1745 gesticht door de Nederlandse gouverneur-generaal Gustaaf Willem van Imhoff Sr.

Van Imhoff noemde de stad Buitenzorg en bouwde er een buitenverblijf in het hart van de stad. Dit buitenverblijf is het huidige presidentieel paleis dat in het midden van de Botanische Tuin Kebun Raya Bogor ligt.

Oudste botanische tuin in Indonesië


Kebun Raya Bogor is de oudste botanische tuin in Indonesië. De tuin is in 1817 opgericht - onder Nederlandse heerschappij - door de Duitse botanicus Dr. Caspar Georg Carl Reinwardt en kreeg de naam 's Lands Plantentuin te Buitenzorg.

In het midden van de tuin staat het Presidentieel Paleis dat vroeger de residentie was van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 werd 's Lands Plantentuin te Buitenzorg omgedoopt tot Kebun Raya Bogor.

In het midden van de Botanische Tuin staat het presidentieel paleis. 

Niet alleen het presidentieel paleis herinnert ons aan de Nederlandse aanwezigheid in het voormalige Nederlands-Indië, ook de kleine begraafplaats in de botanische tuin laat zien dat Indonesië ooit een kolonie was van Nederland.

Kleine begraafplaats in Kebun Raya Bogor.

Op de begraafplaats staan 42 graven. Van 38 graven is bekend wie er begraven ligt; het merendeel van de graven behoort toe aan de familie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië.

Fruitmarkt en Chinese wijk


Dichtbij de ingang van de botanische tuin, ligt de fruitmarkt met de lekkerste lokale vruchten zoals salak, manggis (mangistan), rambutan en nog veel meer. De fruitverkopers zijn zeer vriendelijk en helpen bezoekers graag bij het uitzoeken van vruchten.

De fruitmarkt wordt druk bezocht door de locals.

Nabij de fruitmarkt ligt de Chinese wijk met een Chinese tempel en natuurlijk Chinese eetgelegenheden waar je de lekkerste mie en saté van Bogor kunt krijgen.

De Chinese wijk aan de de Suryakencana-straat (Jalan Suryakencana).
In de Chinese wijk kun je terecht voor heerlijke saté.

De Chinese wijk ligt aan de Suryakencana-straat (Jalan Suryakencana). In het koloniale tijdperk heette deze straat Handelsstraat, de plek waar alle economische activiteiten plaatsvonden. Tot op de dag van vandaag is het er een en al bedrijvigheid.

Stadswandeling


Een leuke manier om Bogor te verkennen, is te voet. Je zou bijvoorbeeld treinstation Bogor als startpunt van je wandeling kunnen nemen. Het treinstation van Bogor is gebouwd in 1881 en heette toentertijd nog Station Buitenzorg.

Station Bogor heette vroeger Station Buitenzorg.

Via het kleine recreatiepark Taman Topi (het voormalige Wilhelminapark), wandel je langs Hotel Salak (het voormalige Hotel Binnenhof, gebouwd in 1856), richting Kebun Raya Bogor en van daaruit naar de lokale fruitmarkt en de Chinese wijk. Onderstaande video geeft een indruk van zo'n stadswandeling.


Bogor ligt ongeveer 58 kilometer ten zuiden van Jakarta. Omdat Bogor hoger ligt dan Jakarta, is het klimaat er opvallend koeler dan in de Indonesische hoofdstad. Bogor is een geliefd toevluchtsoord voor Jakartanen. In de weekenden en op nationale vrije dagen kan het er op de wegen van en naar Bogor zeer druk zijn. Beter is het om de stad in de weekenden en op nationale feestdagen te mijden.

Dagtrips in de omgeving


Bogor is een goed startpunt voor dagtochten in de omgeving zoals naar een van de vele theeplantages in het hogergelegen toeristische gebied Puncak, dierenpark Taman Safari, rijstvelden, en de waterval Curug Bidadari in Sentul Paradise Park.

De waterval Curug Bidadari, populair onder lokale toeristen.