Bij een peiling enkele jaren geleden, werd rendang door CNN-lezers verkozen tot het lekkerste gerecht ter wereld. De nieuwssite vond het in 2016 de hoogste tijd om aandacht te besteden aan de Indonesische keuken en stelde een lijst samen van de 40 meest verrukkelijke gerechten uit de Indonesische archipel. Hieronder de top vijf van de lekkerste Indonesische gerechten volgens CNN.


1. Sambal


Indonesiërs houden over het algemeen van pittig eten. Hoe pittiger, hoe lekkerder. Bamiesoep zonder rawit (chilipepertjes), of nasi goreng zonder sambal, is als een stuk vlees zonder zout.

De foto hieronder is gemaakt bij een wegrestaurant op de Puncak, een pas in West-Java die je passeert als je van Bogor naar Bandung reist. Je mag zelf weten hoeveel lepels sambal je opschept.


Sommige restaurants serveren zelfgemaakte sambal waarmee ze eindeloos experimenteren. Zo heb je bijvoorbeeld sambal gemaakt van doerian, jonge mango of paddenstoelen.

2. Saté


Deze geroosterde stukjes vlees op dunne houten spiesen zijn niet alleen populair in Indonesië, maar ook in Nederland. Bij menig Ind(ones)isch gezin in Nederland wordt er bij familiebijeenkomsten, in de zomer maar ook in de winter, wat afgeroosterd.

Heerlijke sate ayam.

Saté wordt in Indonesië bestempeld als streetfood en is onder meer te koop bij eenvoudige eetgelegenheden langs de kant van de weg. Ook zijn er restaurants die zich specialiseren in satégerechten. Populaire satégerechten zijn sate ayam (kip) en sate kambing (geit). In Chinese restaurants en in gebieden zoals Bali wordt ook saté babi (varken) geserveerd.

3. Bakso


Bakso (balletjessoep) is een populaire lekkernij in Indonesië. De verkoop van deze Indonesische balletjessoep is een miljardenbusiness. De balletjes zijn gemaakt van kippen- of rundvlees of een mix van beide.


Bakso wordt verkocht in eenvoudige eetgelegenheden of restaurants gespecialiseerd in bakso, tentjes langs de kant van de weg of rondgebracht in een gerobak (karretje).

4. Soto


Soto (maaltijdsoep) is in bijna alle regio’s van Indonesië te verkrijgen. Elke regio kent weer een andere variant soto met een eigen, unieke smaak.

Soto Betawi uit Jakarta. 

De gele kleur van soto ayam (soto met stukjes kip er in) komt van kunyit (kurkuma/geelwortel), een van de basisingrediënten van soto. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit kruid een heilzame werking heeft. Kunyit bevat namelijk de stof curcumin die zou kunnen werken als antidepressivum. Populaire soorten soto zijn soto ayam Lamongan uit Oost-Java, soto Padang uit West-Sumatra en soto Betawi uit Jakarta.

5. Nasi goreng


Nasi goreng, letterlijk vertaald gebakken rijst, is een populair gerecht in Indonesië en is te koop in eenvoudige eetgelegenheden maar ook in luxe restaurants die daar natuurlijk een hoger prijskaartje aan hangen.

Indonesiërs eten nasi goreng niet alleen voor het avondeten, maar ook voor de lunch en het ontbijt.

Nasi goreng bereid in een grote wok.

Nasi goreng is op verschillende manieren te bereiden. Je kunt het zo eenvoudig of zo complex mogelijk maken als je zelf wilt. Veel sambal er in, of juist niet. Stukjes vlees erbij, of vegetarisch. Met nasi goreng kun je echt alle kanten op.

In 2011 stond nasi goreng in de CNN-lijst van de 50 lekkerste gerechten ter wereld op de tweede plaats onder 's werelds allerlekkerste gerecht: Rendang.