Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, heeft niet voor niets als bijnaam 'Kota Lumpia' of loempia-stad. Volgens Indonesiërs kun je hier terecht voor de lekkerste loempia's in het land of misschien wel ter wereld. Het team van Indonesiënu is het daar stellig mee eens. Een stukje geschiedenis:

Eerder schreven wij al over de overheerlijke loempia's van 'Lunpia Gang Lombok', het oudste loempia-eethuis in de Chinese wijk van Semarang.

De loempia's die worden verkocht bij Lunpia Gang Lombok.

Ook zeer smakelijk zijn de loempia's van Mbak Lien (zus Lien), verkrijgbaar in eethuis 'Lunpia Mbak Lien'. Het toeval wil dat Lunpia Gang Lombok en Lunpia Mbak Lien nauw aan elkaar verbonden zijn. Zowel de loempia's van Gang Lombok en die van Mbak Lien stammen af van dezelfde oprichters: het echtpaar Tjoa Thay Yoe en Wasih.

Lun Pia, zachte pannenkoek


In het begin van de twintigste eeuw verliet de Chinese Tjoa Thay Yoe zijn geboorteland China en vestigde zich in de Midden-Javaanse stad Semarang. Daar leerde hij de Javaanse Wasih kennen. Tjoa en Wasih verkochten hapjes die gelijkenis vertoonden met de loempia die wij nu kennen.

Tjoa Thay Yoe verkocht lunpia's gemaakt volgens een oud Chinees recept uit zijn geboortestreek Fujian, Zuidoost-China. De vulling bestond uit een mix van jonge bamboescheuten en varkensvlees. Lunpia komt van Lun Pia, dat in het Minnan-dialect zoiets als 'zachte pannenkoek' betekent.

De loempia's die Wasih verkocht, stonden bekend om de zoete vulling die onder meer bestond uit stukjes aardappel, ei en garnalen.

Lun Pia betekent in het Minnan-dialect zoiets als 'zachte pannenkoek'.

Tjoa en Wasih werden verliefd op elkaar en traden in het huwelijk. Ze bundelden hun krachten en breidden hun loempia-imperium uit. Daarbij combineerden zij hun recepten en verkochten de loempia's in de oudste warung loempia in de stad: Lunpia Gang Lombok. Het varkensvlees verdween uit de vulling en werd vervangen door kippenvlees of garnalen.

Familiebedrijf


Het loempia-bedrijf van Tjoa Thae Joe en Wasih is een echt familiebedrijf. Het is tot op de dag van vandaag nog steeds in handen van hun nazaten.

Het familiebedrijf is in de loop der jaren flink uitgebreid en kent verscheidene vestigingen verspreid over de stad. Een daarvan is de vestiging aan de Jalan Pemuda (Pemuda-straat) die gerund wordt door Siem Siok Lien ook wel mbak Lien genoemd.

De vestiging aan de Jalan Pemuda wordt gerund door mbak Lien.

Mbak Lien verkoopt drie soorten loempia's: lunpia udang met een vulling bestaande uit een mix van jonge bamboescheuten en garnalen, lunpia ayam (kip) en lunpia spesial (mix van garnalen en kip). De loempia's zijn er in twee varianten: gebakken (lunpia goreng) of gestoomd (lunpia basah).

Verscholen in een smalle gang


Het eethuis van Mbak Lien ligt verscholen in een smalle gang. In het eethuis kunnen gasten alleen loempia's bestellen: lunpia udang, lunpia ayam of lunpia spesial. Verder staan er op de menukaart verschillende drankjes, zoals thee en koffie.

De meeste gasten van het eethuis zijn lokale toeristen. Zij bestellen vaak een of meerdere gevlochten doosjes met loempia's om mee naar huis te nemen. 

In de winkel kun je ook terecht voor verschillende soorten snacks uit Semarang.

Ofschoon loempia's een specialiteit zijn van Semarang, komen de lekkernijen niet uit deze Midden-Javaanse stad, maar uit China. De loempia begon bekendheid te krijgen toen de Chinese gemeenschap zich permanent in Semarang ging vestigen.

Na een aantal aanpassingen in de loop der tijd, is de loempia geworden zoals die nu is, aangepast aan de Javaanse tong.