Wil je het authentieke Bali ervaren dan moet je volgens de Indonesische Mary Afdan, die jarenlang in Nederland heeft gewoond, toch echt in Amed zijn. Mary is de eigenaresse van Villa Sinar Cinta, een privé villa gelegen in het kustdorp Amed, Oost-Bali. 

In Amed kun je als toerist van dichtbij kennismaken met de Balinese cultuur en religie. Je kunt er prachtige ceremonies bijwonen en genieten van de onbeschrijflijk mooie natuur.

Gevarieerde kustlijn van 16 kilometer


Tegenover Indonesiënu vertelt Mary dat Amed echt de moeite van een bezoek waard is: "Amed is nog het 'authentieke Bali' met een gevarieerde kustlijn van 16 kilometer, hotspots voor snorkelen en duiken en deels verlaten stranden. Amed heeft een 'plattelandsleven' waar de mensen nog leven van visserij en landbouw. Je wordt welkom geheten in het Balinese leven en kunt deelnemen aan diverse Balinese ceremonies."

Het bijwonen van ceremonies kan zowel op het strand als bij unieke tempels hoog op de heuveltoppen.

Ceremonie op het strand bij Amed. Foto: Michael Geerings, Best.

Snelle boot naar Lombok


Hoewel het nog niet zo druk bezocht wordt als het bruisende Kuta dat in het zuiden van Bali ligt, begint Amed steeds meer in trek te raken bij toeristen. Dit komt onder andere door de fast boat-dienst. Deze snelle boot brengt reizigers binnen een uur dagelijks naar de nabijgelegen Gili Eilanden voor de kust van Lombok, het 'kleinere broertje' van Bali.

Onder liefhebbers van snorkelen en duiken was Amed al wat langer bekend. Met name Franse toeristen bezochten dit gerieflijke kustdorp. De eerste internationale reisgids met veel aandacht voor Amed, was dan ook een Franse publicatie.

Uitzicht op Lombok, het kleinere broertje van Bali. Foto: Michael Geerings, Best.

Een interessante attractie die je in Amed kunt bezoeken, is Jemeluk Bay - de baai van Jemeluk - waar je heerlijk kunt snorkelen en duiken. Op de bodem van de zee vind je diverse beelden, waaronder het beeld van een zeemeermin en een babyhoofdje, die daar geplaatst zijn om het koraalleven te ondersteunen en te bevorderen.

Eerste onderwater brievenbus in Indonesië


Ook bijzonder in Jemeluk Bay is de mailbox op de bodem van de zee die daar in 2010 is geplaatst. Het is de eerste onderwater brievenbus in Indonesië. De brievenbus, in de vorm van een Balinese tempel ligt daar nog steeds. De mailbox is makkelijk te bereiken door duikers en snorkelaars die er speciale onderwaterbrieven en/of postkaarten kunnen achterlaten. In de beginjaren werden de brievenbussen nog geregeld geleegd. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.

Een andere leuke duiklocatie is Banyuning dat bekend staat om het 'Japanse scheepswrak'.

Mailbox in Jemeluk Bay. Foto: Villa Sinar Cinta Amed.

Ook op culinair gebied is er in Amed volop keuze. "Er zijn diverse warungs (eenvoudige eetgelegenheden) en sinds kort is er een Frans restaurant. Enkele jaren eerder bestond er al een Hongaars restaurant met een eigen bakkerij. Ook zijn er restaurants van eigenaren uit Australië en Nieuw-Zeeland", vertelt Mary ons.

Een heel bijzondere warung is volgens Mary Warung Ole, gerund door een Balinese vrouw die Iluh heet. Zij heeft op eigen kracht een van de best lopende restaurants in Amed opgezet. Iluh kookt authentiek Balinees met veel groenten uit de regio: "Bij het bakken gebruikt ze vers geperste palmolie, wat niet alleen gezond maar ook veel smakelijker is. Soms duurt het wat langer voordat je eten wordt geserveerd, maar dan heb je ook alles vers op tafel."

Accommodatie


Het vinden van goede accommodatie is volgens Mary geen probleem in Amed. Reizigers kunnen kiezen uit homestays, villa's maar ook vijfsterrenhotels. Amed is daardoor geschikt voor zowel backpackers als voor mensen die van veel luxe houden. Kortom, er is voor elk wat wils.

Villa Sinar Cinta in Amed.

Dat toeristen steeds meer de weg weten te vinden naar Amed, heeft natuurlijk ook een keerzijde. "Toerisme zorgt voor werkgelegenheid, een betere levensstandaard, ontwikkeling, meer voorzieningen en een betere infrastractuur. Aan de andere kant zijn de producten voor de lokale bevolking met traditionele beroepen duurder geworden."

Boeren aan het werk op een rijstveld in Amed.

Amed is vanuit I Gusti Ngurah Rai International Airport, Denpasar, binnen 2,5 uur met de auto te bereiken. Een taxi vanaf de luchthaven is vaak duur. Beter is het om een auto (evt. met chauffeur) te huren. Of probeer vervoer te regelen via de accommodatie waar je verblijft.