Tijdens de vastenmaand onthouden moslims in Indonesië zich gedurende een maand van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken en roken. De vastenmaand - Ramadan - begint bij zonsopgang na de eerste waarneming van hilal, de nieuwe maan. Vijf dingen waaraan je kunt merken dat het vastenmaand is in Indonesië.

1. Sahur


Heel vroeg in de ochtend, rond een uur of drie, slaan mannen op een trommel, de bedug, terwijl ze "Sahur! Sahur!" roepen. Dit is een oproep om te eten. Moslims kunnen tot zonsopgang eten. Van zonsopgang tot zonsondergang onthouden zij zich van eten en drinken.

2. Opruiming


Shopping malls geven grote kortingen op hun assortiment. Met name kledingwinkels stunten met prijzen. Op Idul Fitri, de dag waarop het einde van de vastenmaand wordt gevierd, wil iedereen er op zijn of haar best uitzien. Een nieuwe outfit maakt het plaatje helemaal compleet.


Ook autodealers geven in deze periode grote kortingen op nieuwe en tweedehands auto's. In de vastenmaand kopen veel Indonesiërs een nieuwe auto of brommer. Met hun nieuwe aanwinst keren zij in de aanloop naar Idul Fitri terug naar hun geboortedorp. Dit terugkeren naar het geboortedorp wordt mudik genoemd.

Omdat er in de aanloop naar de vastenmaand grote kortingen worden gegeven op auto's stellen Indonesiërs die van plan zijn een nieuwe auto aan te schaffen, hun aankoop vaak uit tot de vastenmaand. Het is daarom ook niet vreemd dat er in Indonesië tijdens de vastenmaand een stijging is te zien in het aantal autoverkopen.

3. Eetgelegenheden minder druk dan normaal


Overdag is het bij eetgelegenheden over het algemeen minder druk dan normaal. Dit komt omdat veel mensen meedoen aan het vasten.

Een aantal eetgelegenheden kiest er voor hun toko 's middags te sluiten. Dit uit respect voor Indonesiërs die vasten. Andere eetgelegenheden kiezen er voor de deuren open te houden. Sommige eetgelegenheden sluiten de gordijnen zodat ze vastende Indonesiërs niet 'storen'.

4. Zoete drankjes


Wanneer de zon bijna ondergaat, worden er aan de kant van de weg allerlei kleurrijke zoete hapjes en drankjes te koop aangeboden, zoals bijvoorbeeld kolak (zoet kokosdrankje met stukjes banaan) en cendol (zoet kokosdrankje met meeldruppels). Deze drankjes worden genuttigd bij het breken van het vasten.


Ook stromen de restaurants vol met mensen die het breken van het vasten samen met familie en vrienden willen doorbrengen. Het is er drukker dan normaal en reserveren is zeer gewenst.

5. Mudik


In Jakarta is het in de aanloop naar Idul Fitri altijd erg rustig op de weg. Dat komt omdat veel mensen terugkeren naar het dorp waar hun familie woont.

Miljoenen mensen vertrekken in de aanloop naar Idul Fitri vanuit de Indonesische hoofdstad naar hun geboortedorp om samen met hun familie het einde van de vastenmaand te vieren. Deze jaarlijkse traditie staat beter bekend als mudik. Onderstaande foto laat de situatie in Jakarta zien, vijf dagen voor Idul Fitri.


De miljoenenstad is voor een aantal dagen verlost van files en verkeersopstoppingen. Wegen die dagelijks gekenmerkt worden door verkeersopstoppingen en langzaamrijdend verkeer, staan er (bijna) leeg en verlaten bij.