Jakarta is voor Indonesische begrippen best wel een dure stad. Toch kun je er als toerist veel zien en doen zonder dat je veel geld hoeft uit te geven. Hieronder volgen vijf goedkope activiteiten die je zou kunnen doen in de Indonesische hoofdstad.  

1. Stap in de (toeristen)bus


Sinds 2014 heeft Jakarta de beschikking over toeristenbussen met het zogeheten Hop On Hop Off-systeem. De bussen geven reizigers een gratis rit door de stad en stoppen bij verschillende attracties zoals de beroemde rotonde bij Hotel Indonesia (Bundaran HI), Kota Tua in Noord-Jakarta en het Nationaal Monument (Monas). Elke bus is uitgerust met airconditioning en biedt plaats aan zo'n 60 passagiers.

Hop on Hop off.

De meeste reizigers starten hun reis bij de halte voor het Nationaal Museum en maken vervolgens een rondje door de stad. Je mag zelf bepalen bij welke halte je instapt en bij welke halte je weer uitstapt. De bussen rijden van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 19.00 uur. Op zondag rijden de bussen vanaf 12.00 uur vanwege de autovrije dag.

Een andere manier van goedkoop reizen is met de TransJakarta. De TransJakarta-bussen rijden op een aparte busbaan. Op die manier kun je het hectische verkeer enigszins omzeilen.

Met de TransJakarta bus, een goedkope manier van reizen.
Speciale ruimte voor vrouwen.

Bestemmingen die goed te bereiken zijn met de TransJakarta-bus zijn attracties in Jakarta Kota zoals Monas (Nationaal Monument), Kota Tua Jakarta (oude stadsdeel) en Bundaran HI bij het luxe winkelcentrum Grand Indonesia. Een kaartje kost nog geen 30 eurocent.

2. Maak een stadswandeling


Een andere leuke en goedkope activiteit is het maken van een stadswandeling. Een goed startpunt is bijvoorbeeld Lapangan Fatahillah, het stadhuisplein in Kota Tua Jakarta, het oude stadsdeel van Jakarta (de toeristenbus en de TransJakarta stoppen hier ook). Vanaf het stadhuisplein wandel je via uitkijktoren Menara Syahbandar en het maritiem museum richting haven Sunda Kelapa.

Het Fatahillah plein, goed startpunt van de stadswandeling.
Uitkijkpost Menara Syahbandar.
Haven Sunda Kelapa.

Of wandel richting Glodok, de grootste Chinese wijk van Indonesië. Struinend door de straten, kom je hier verschillende historische gebouwen tegen, oude tempels en traditionele Chinese architectuur. Je wandelt langs kleurrijke kraampjes en winkeltjes die van alles en nog wat verkopen. Ook de Chinese warung makan (eenvoudige eetgelegenheden) ontbreken hier natuurlijk niet.

De Chinese wijk Glodok.
In Glodok kun je terecht voor Chinese lekkernijen.

3. Windowshoppen in de mall


Ontsnappen aan de drukkende hitte van Jakarta is niet moeilijk. Stap gewoon een van de vele malls binnen waar de airconditioning op volle toeren draait. Een makkelijk te bereiken mall, wanneer je met de gratis toeristenbus of de TransJakarta reist, is Mall Grand Indonesia bij de Bundaran HI (rotonde bij Hotel Indonesia, nu Kempinski). Een luxe mall waar je terecht kunt voor grote internationale merken.

Mall Grand Indonesia ligt zeer dichtbij Bundaran HI.

Wil je het goedkoop houden, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om niets te kopen. Windowshoppen dus. Mall Grand Indonesia ligt gunstig gelegen bij de rotonde met het welkomstbeeld van Jakarta.

Een andere aanrader is Emporium Pluit Mall, een mall in het noorden van Jakarta met een breed scala aan winkels en een schitterend uitzicht over zee.

Uitzicht vanaf Emporium Pluit Mall: appartementengebouwen in de verte.
Uitzicht vanaf Emporium Pluit Mall. Vissersbootjes op zee.

4. Struin de markt af


Jakarta kent een verscheidenheid aan traditionele markten. Van groenten-, fruit- en vismarkten tot markten waar traditionele hapjes worden verkocht. De traditionele markten worden zelden bezocht door buitenlandse toeristen, terwijl ze volgens ons toch echt de moeite van een bezoek waard zijn.

Verse vis op de vismarkt. 
Kleurrijke vruchten op de groenten- en fruitmarkt.

Leuke markten om te bezoeken zijn de vismarkt in Noord-Jakarta, pasar Mayestik waar van alles te koop is en pasar loak, de vlooienmarkt in de wijk Menteng.

5. Bezoek de Nederlandse erevelden 


Wat je volgens Indonesiënu ook niet mag missen, zijn de Nederlandse erevelden in Jakarta. Jakarta kent er twee: ereveld Menteng Pulo en ereveld Ancol. Hier liggen slachtoffers begraven uit de Japanse kampen en Nederlandse militairen die om het leven kwamen in de periode van de politionele acties.

Ereveld Menteng Pulo.
Ereveld Ancol.

De erevelden zijn prachtig onderhouden en stralen een serene rust uit. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen een vrijwillige donatie achterlaten in speciale enveloppen die bij de ingang verkrijgbaar zijn.

Ereveld Ancol ligt in het populaire recreatiegebied Ancol. Om het recreatiegebied te mogen betreden, dien je wel een toegangskaartje te kopen.