Sinds de komst van de nieuwe tolwegverbinding tussen Jakarta en Cirebon, Semarang en verder, is de reistijd tussen de Indonesische hoofdstad en Cirebon aanzienlijk korter geworden. Veel Jakartanen laten Cirebon tegenwoordig links liggen en reizen meteen door naar Semarang, Midden-Java.
In de verte zien we een watertoren, een van de iconen van de stad.
Nederlandse invloeden
In 1681 behoorde Cirebon - toentertijd nog Cheribon genoemd - tot een van de belangrijkste steden van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Cheribon was een stadsgemeente in het toenmalige Nederlands-Indië. Tijdens de Japanse periode, was Cirebon een van de eerste steden die de Japanners probeerden te bezetten.
Net als in andere grote steden op Java zoals in Jakarta, Bogor en Bandung, herbergt ook Cirebon nog veel overblijfselen uit de Nederlandse periode. Enkele voorbeelden zijn het treinstation, het gebouw van de Indonesische bank, en de Pasundan kerk die door de Indonesische overheid is aangemerkt als cultureel erfgoed.
De Pasundan kerk is door de Indonesische overheid aangemerkt als cultureel erfgoed.
Gereja Santo Yusuf, de katholieke kerk in Cirebon.
Sultanspaleizen
Kraton Kasepuhan, het oudste paleis in Cirebon.
Kraton Kasepuhan, gebouwd in 1529, is een van de toeristische trekpleisters in Cirebon. Enkele delen van het complex zijn open voor publiek, zoals het museum met oude gebruiksvoorwerpen, krissen (dolken) en meubels. Leuk om te zien zijn de Delfts blauwe tegels met molens, boerderijen en bootjes.
Delfts blauwe tegels aan de wand.
Vergane glorie?
Grottencomplex Gua Sunyaragi
Een heel bijzondere bezienswaardigheid in Cirebon is volgens ons Taman Sari Gua Sunyaragi, een indrukwekkend grottencomplex waar de sultan in vroegere tijden kwam om te mediteren en uit te rusten.
Gua Sunyaragi, indrukwekkend grottencomplex.
Gua Sunyaragi heeft wel iets weg van een labyrint.
Culinair Cirebon
Cirebon heeft een rijk culinair aanbod. Het meest populaire gerecht in deze West-Javaanse stad Cirebon is empal gentong. Empal gentong is een soort soep van santan (kokosmelk) en kunyit (kurkuma) met stukjes rundvlees erin. De soep wordt bereid in een grote aardewerken pot, gentong genoemd.
Lijkt qua smaak wel een beetje op soto.
Dit gaat er allemaal in de empal gentong.
Ook gerechten als gado-gado ayam (gado-gado met stukjes kip), tahu gejrot (tofoe) en mie koclok (bamisoep met kokosmelk) zijn typische gerechten uit Cirebon.
Dagtrips in de omgeving
Toeristen die Cirebon bezoeken, maken graag dagtochten in de omgeving. Zo is de regio Kuningan heel populair onder lokale toeristen. Kuningan staat bekend om het Nationaal Park Gunung Ciremai, met veel natuur en watervallen. Ook een bezoek waard zijn Situs Purbakala Cipari waar restanten van een oeroude nederzetting zijn te zien met voorwerpen uit de periode 1000-500 voor Christus.
Situs Purbakala waar restanten te zien zijn van een oeroude nederzetting.
Belangrijke gebeurtenis in de Indonesische-Nederlandse geschiedenis
In hetzelfde Linggarjati vond een van de belangrijkste gebeurtenissen plaats in de Indonesische-Nederlandse geschiedenis. In Linggarjati werd in maart 1947 een politiek akkoord ondertekend waarbij Nederland het gezag van de Indonesische Republiek erkende over Java, Sumatra en Madura. De ondertekening van de overeenkomst vond plaats in een hotel dat eigendom was van een Nederlander.
Het voormalige hotel is nu een museum.
Ondertekening politiek akkoord.
Cirebon is te bereiken vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta per trein (+/- 3 uur) en overland per bus of met de auto (+/- 4 uur).
Reacties