De havenstad Cirebon aan de noordkust van het eiland Java, heeft een zeer strategische ligging. De stad vormt een knooppunt waar wegen uit drie grote steden op het eiland Java - Jakarta, Bandung en Semarang - bijeenkomen. Cirebon ligt in de provincie West-Java net aan de grens bij de provincie Midden-Java. Door haar strategische ligging, is deze stad een geliefde transitplek voor Indonesiërs die over land naar het oosten of naar het westen van Java reizen.

Sinds de komst van de nieuwe tolwegverbinding tussen Jakarta en Cirebon, Semarang en verder, is de reistijd tussen de Indonesische hoofdstad en Cirebon aanzienlijk korter geworden. Veel Jakartanen laten Cirebon tegenwoordig links liggen en reizen meteen door naar Semarang, Midden-Java.

In de verte zien we een watertoren, een van de iconen van de stad. 

Nederlandse invloeden


In 1681 behoorde Cirebon - toentertijd nog Cheribon genoemd - tot een van de belangrijkste steden van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Cheribon was een stadsgemeente in het toenmalige Nederlands-Indië. Tijdens de Japanse periode, was Cirebon een van de eerste steden die de Japanners probeerden te bezetten.

Net als in andere grote steden op Java zoals in Jakarta, Bogor en Bandung, herbergt ook Cirebon nog veel overblijfselen uit de Nederlandse periode. Enkele voorbeelden zijn het treinstation, het gebouw van de Indonesische bank, en de Pasundan kerk die door de Indonesische overheid is aangemerkt als cultureel erfgoed.

De Pasundan kerk is door de Indonesische overheid aangemerkt als cultureel erfgoed. 
Gereja Santo Yusuf, de katholieke kerk in Cirebon.

Sultanspaleizen 


Net als in Yogyakarta en Surakarta (Solo), werd ook Cirebon geregeerd door een sultan. De huidige sultan van Cirebon, Sultan Sepuh XIV, heeft geen politieke macht meer. Hij woont in het oudste paleis in de stad: Kraton (of keraton) Kasepuhan.

Kraton Kasepuhan, het oudste paleis in Cirebon.

Kraton Kasepuhan, gebouwd in 1529, is een van de toeristische trekpleisters in Cirebon. Enkele delen van het complex zijn open voor publiek, zoals het museum met oude gebruiksvoorwerpen, krissen (dolken) en meubels. Leuk om te zien zijn de Delfts blauwe tegels met molens, boerderijen en bootjes.

Delfts blauwe tegels aan de wand.

Bezoekers van Kraton Kasepuhan spreken echter van vergane glorie. Het paleis is verouderd en het erf wordt niet goed onderhouden. Velen menen dat Kraton Kasepuhan het geweldige sultanspaleis in Yogyakarta niet kan evenaren.

Vergane glorie?

Andere sultanspaleizen in Cirebon zijn Kraton Kanoman, Kraton Kacirebonan en Kraton Keprabon. Alle sultanspaleizen in Cirebon hebben dezelfde eigenschappen. De architectuur van de paleizen bestaat uit een mix van islamitische, Chinese en Nederlandse invloeden. Alle paleizen zijn op het noorden gericht en staan in de buurt van een moskee.

Grottencomplex Gua Sunyaragi


Een heel bijzondere bezienswaardigheid in Cirebon is volgens ons Taman Sari Gua Sunyaragi, een indrukwekkend grottencomplex waar de sultan in vroegere tijden kwam om te mediteren en uit te rusten.

Gua Sunyaragi, indrukwekkend grottencomplex.
Gua Sunyaragi heeft wel iets weg van een labyrint.

Het grottencomplex met zijn vele smalle gangetjes heeft wel iets weg van een labyrint, met wanden die gemaakt zijn van stenen en schelpen. De voorkant van de grotten heeft iets weg van een schedel van een of ander wezen.

Culinair Cirebon


Cirebon heeft een rijk culinair aanbod. Het meest populaire gerecht in deze West-Javaanse stad Cirebon is empal gentong. Empal gentong is een soort soep van santan (kokosmelk) en kunyit (kurkuma) met stukjes rundvlees erin. De soep wordt bereid in een grote aardewerken pot, gentong genoemd.

Lijkt qua smaak wel een beetje op soto.
Dit gaat er allemaal in de empal gentong.

Ook gerechten als gado-gado ayam (gado-gado met stukjes kip), tahu gejrot (tofoe) en mie koclok (bamisoep met kokosmelk) zijn typische gerechten uit Cirebon.

Dagtrips in de omgeving


Toeristen die Cirebon bezoeken, maken graag dagtochten in de omgeving. Zo is de regio Kuningan heel populair onder lokale toeristen. Kuningan staat bekend om het Nationaal Park Gunung Ciremai, met veel natuur en watervallen. Ook een bezoek waard zijn Situs Purbakala Cipari waar restanten van een oeroude nederzetting zijn te zien met voorwerpen uit de periode 1000-500 voor Christus.

Situs Purbakala waar restanten te zien zijn van een oeroude nederzetting.

Wanneer je in Cirebon bent, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Linggarjati (of Linggajati), een dorpje aan de voet van de berg Ciremai. Toen Indonesië nog Nederlands-Indië was, lagen er in dit gebied uitgestrekte koffieplantages. Rijke Nederlanders bezochten Linggarjati graag omdat het er zo koel was.

Belangrijke gebeurtenis in de Indonesische-Nederlandse geschiedenis


In hetzelfde Linggarjati vond een van de belangrijkste gebeurtenissen plaats in de Indonesische-Nederlandse geschiedenis. In Linggarjati werd in maart 1947 een politiek akkoord ondertekend waarbij Nederland het gezag van de Indonesische Republiek erkende over Java, Sumatra en Madura. De ondertekening van de overeenkomst vond plaats in een hotel dat eigendom was van een Nederlander.

Het voormalige hotel is nu een museum.
Ondertekening politiek akkoord.

Cirebon is te bereiken vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta per trein (+/- 3 uur) en overland per bus of met de auto (+/- 4 uur).