De Chinese gemeenschap is alom aanwezig in Semarang, de provinciehoofdstad van Midden-Java. Dat kun je onder meer zien aan de bloeiende Chinese wijk en haar bewoners, de vele Chinese restaurants en tempels. Een van de meest bezochte tempels in Semarang is kelenteng Sam Poo Kong. Overal op het tempelcomplex hangen rode lampionnen. In de tempel zelf brandt wierook. 

Bezoekers, het overgrote deel lokale en Chinese toeristen, wandelen over het grote plein of zoeken verkoeling onder de hoge bomen dichtbij de ingang van het tempelcomplex.

Verkoeling zoeken onder de hoge bomen. 

Sam Poo Kong is de oudste Chinese tempel in Semarang en was oorspronkelijk niet meer dan een grot met een kleine tempel, opgericht door de islamitische zeevaarder Zheng He. Tegenwoordig is Sam Poo Kong een populaire toeristische attractie in de stad.

Sam Poo Kong was oorspronkelijk niet meer dan een grot met een kleine tempel.

Aan het begin van de vijftiende eeuw zette de Chinese admiraal Zheng He, een moslim, voet aan wal in het gebied wat nu Semarang heet. In een rotsachtig heuvelgebied stuitte hij op een grot die hij gebruikte als een plek om te bidden.

20 jaar later gerenoveerd


Voordat de admiraal Java verliet, richtte hij bij de grot een kleine tempel op. Een deel van zijn bemanning bleef achter en plaatste in de grot een standbeeld van Zheng He.

De grot en de tempel werden in 1704 verwoest door een aardverschuiving. Twintig jaar later werd de tempel door lokale bewoners gerenoveerd. Het werd een plek om Zheng He te herdenken.

Admiraal Zheng He.

In het midden van de negentiende eeuw was Sam Poo Kong eigendom van een Joodse meneer die luisterde naar de naam Johannes. Hij liet bezoekers betalen om in de tempel te mogen bidden.

Mensen bleven weg


De Chinese gemeenschap betaalde jaarlijks 2000 gulden om de tempel open te houden. Dat was veel te duur.

Mensen bleven weg totdat de Chinese zakenman Oei Tjie Sing het tempelcomplex in 1879 opkocht. Hij gaf bezoekers vrije toegang waardoor Sam Poo Kong weer druk bezocht werd.

De Chinese gemeenschap betaalde jaarlijks 2000 gulden om de tempel open te houden. 

Na een grote renovatie die van 2002 tot 2005 duurde, kreeg Sam Poo Kong steeds meer bekendheid onder toeristen. Naast de oorspronkelijke tempel, zijn er in de loop der jaren vier andere tempels bijgebouwd.

Festivals en het Chinees Nieuwjaar


Verschillende festivals worden georganiseerd om bezoekers te trekken. Zo is er elk jaar in de maand augustus een festival om te herdenken dat Zheng He eeuwen geleden voor de eerste keer voet aan wal zette in Semarang.

Ook het Chinees Nieuwjaar wordt hier groots gevierd.

Verschillende festivals worden georganiseerd om bezoekers te trekken.

Niet alleen Chinezen maar ook moslims bezoeken Sam Poo Ko omdat Zheng He een moslim was. Bepaalde gedeelten van Sam Poo Kong zijn alleen toegankelijk voor mensen die er komen om te bidden. Toeristen mogen vanachter hekken toekijken.