Zodra je Cirebon binnenrijdt, zie je links en rechts van de straat allerlei eetgelegenheden die via spandoeken, met daarop foto's van allerlei heerlijke gerechten, mensen uitnodigen om vooral bij hen aan tafel te komen zitten. De West-Javaanse havenstad heeft een rijk culinair aanbod. Indonesiënu zet vijf traditionele gerechten uit Cirebon (die wij overigens zelf hebben uitgeprobeerd) voor je op een rij.

1. Empal gentong


Het meest populaire gerecht uit Cirebon is empal gentong. Empal gentong is een soort soep met stukjes rundvlees erin, en, indien de klant dat wenst, ook ingewanden. De belangrijkste ingrediënten die in het gerecht voorkomen zijn santan (kokosmelk) en kunyit (kurkuma). Empal gentong heeft qua smaak wel iets weg van het bekende Indonesische gerecht soto.

Empal gentong is een soort soep met stukjes rundvlees erin.

Empal gentong wordt bereid in een grote aardewerken pot die gentong wordt genoemd. De soep wordt geserveerd met rijst of met lontong. Lontong is rijst die in Indonesië in bananenblad wordt gekookt in ruim kokend water, totdat het gaar is, en vervolgens in blokjes wordt gesneden.

2. Nasi jamblang


Nasi jamblang is een traditioneel gerecht uit Cirebon dat in Nederlands-Indië werd gegeten door lokale arbeiders die tewerkgesteld werden voor de bouw van de Grote Postweg. De Grote Postweg is een weg gelegen in het noordelijke deel van het eiland Java en loopt van Anyer naar Panarukan.

De Grote Postweg werd met dwangarbeid aangelegd tijdens de regering van de Nederlandse gouverneur-generaal Herman Willem Daendels.

Nasi jamblang is rijst met allerlei bijgerechten. Je kunt het vergelijken met een rijsttafel. In de eetgelegenheden in Cirebon die nasi jamblang serveren, mogen gasten zelf bepalen hoeveel rijst zij op hun bord willen hebben en welke bijgerechten.

Gasten mogen zelf hun bijgerechten uitkiezen.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit bijgerechten zoals gebakken kip, ikan asin (zoute vis) tahu (tofoe) en tempe, gesmoorde vis of semur daging (gesmoord rundvlees).

Nasi jamblang wordt geserveerd op een bord met daarop daun jati (blad van de teakboom). Daun jati geeft de rijst een typische smaak.

3. Mie koclok


Mie koclok is een soort bamiesoep die gekookt wordt in een mengsel van water, kokosmelk en maizena. De mie wordt geserveerd met in ringetjes gesneden bosui, kool, tauge, gekookt ei, kippenvlees en gebakken uitjes. Je kunt er desgewenst een of meer lepeltjes sambal aan toevoegen.

Mie koclok is een soort bamisoep aangedikt met maizena.

Mie koclok wordt in Cirebon verkocht in de wat kleinere eetgelegenheden zoals warung tenda (eettentjes) en warung makan (eethuisjes).

4. Gado-gado ayam


Gado-gado kennen de meeste Nederlanders wel. Gado-gado is een groentengerecht overgoten met pindasaus. In Cirebon is gado-gado ayam een heel populair gerecht. Net als de 'gewone' gado-gado bestaat gado-gado ayam voornamelijk uit groenten.

Het enige verschil is dat er aan gado-gado ayam, de naam zegt het al, ook stukjes kippenvlees is toegevoegd.

Stukjes kippenvlees in de gado-gado.

Gado-gado ayam is een groentengerecht dat bestaat uit stukjes aardappel, taugé, komkommer, stukjes gekookt ei, lontong en stukjes kippenvlees. Dit alles wordt overgoten met pindasaus waaraan ook kippenbouillon is toegevoegd.

5. Tahu gejrot 


Tahu gejrot is een tofoe-gerecht dat oorspronkelijk uit Cirebon komt. Tegenwoordig is deze snack op veel plaatsen in Indonesië te verkrijgen, zoals in Jakarta en Bandung.

Tahu gejrot bestaat uit stukjes gebakken tofoe. De gebakken tofoe wordt in een hete saus gedompeld die gemaakt is van rawit-pepertjes, knoflook, sjalotten en suiker. De saus geeft de tofoe een zoete en pittige smaak.

Tahu gejrot is bijna overal te verkrijgen in Cirebon. De meeste Indonesiërs eten het de lekkernij als tussendoortje.

Tahu gejrot, lekker als tussendoortje.

Andere typische gerechten uit Cirebon zijn nasi lengko (rijst met verschillende soorten groenten), docang (lontong met onder meer gekookte cassavebladeren, overgoten met een saus van gegiste sojabonen en kokoswater) en sate kalong (rundvleessaté).