Vergeet je paraplu niet
Gua Sunyaragi ligt op een vrij open terrein met weinig beschutting. Midden op de dag schijnt de zon er fel. Draag dus een hoofddeksel om je te beschermen tegen de zon, of doe wat lokale toeristen doen: gebruik een paraplu.
Het geheel heeft wel iets weg van een labyrint.
Meditatie
Gua Sunyaragi heet officieel Taman Sari Sunyaragi, het waterpaleis van de sultan. Het waterpaleis bestaat onder meer uit een grottencomplex (Gua Sunyaragi) dat gebouwd is in het begin van de achttiende eeuw.
De sultan van Cirebon kwam hier vaak om te mediteren en uit te rusten. Dat deed hij in een van de vele ruimtes die het complex rijk is.
De sultan van Cirebon kwam hier vaak om te mediteren.
Mystiek
Bewoners van Cirebon zeggen dat Gua Sunyaragi iets mystisch heeft. De wanden van het grottenstelsel zijn gemaakt van koraal en schelpen die afkomstig zouden zijn van de koraalriffen en de stranden van Zuid-Java.
Volgens legendes behoort het zuidelijke kustgebied van de eilanden Java en Bali toe aan de wonderschone Godin van de Zuidzee: Nyai Roro Kidul.
Lokale bewoners zeggen dat Gua Sunyaragi iets mystisch heeft.
Europese invloeden
In vroegere tijden lag Gua Sunyaragi bij een meer. Het meer is in de loop der jaren drooggevallen. Waar het meer vroeger lag, liggen nu rijstvelden, woningen en een van de hoofdwegen in Cirebon (Jalan By Pass Brigjen Dharsono).
Dat Taman Sari Sunyaragi gebouwd is in de koloniale periode, is duidelijk te zien in de architectuur van onder meer het gebouw dat heden ten dage dienst doet als museum. Ook de wenteltrap in Gua Arga Jumut, een van de grotten op het complex, getuigt van Europese invloeden.
Lokale toeristen nemen een kijkje bij Gua Sunyaragi.
Reacties