1. Museumtocht
Breng een bezoek aan een van de vele musea in Kota Tua, zoals Museum Fatahillah, het oudste gebouw in Jakarta. Dit voormalige stadhuis van Batavia doet tegenwoordig dienst als museum voor de geschiedenis van Jakarta. Het gebouw werd in 1620 gebouwd onder het bewind van de Nederlandse Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen.
Museum voor de geschiedenis van Jakarta.
Andere musea in Kota Tua die je kunt bezoeken:
- Museum Wayang, met een grote collectie wayang poppen en traditionele muziekinstrumenten.
- Museum Bahari, het maritieme museum waar je onder meer modellen van vissersboten uit verschillende delen van de archipel kunt bekijken.
- Museum Bank Mandiri gevestigd in een voormalig kantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Het museum is gebouwd tussen 1929 en 1933.
2. Kijk je ogen uit!
Het is een en al bedrijvigheid in Kota Tua. Op het voormalige stadhuisplein bieden tientallen verkopers hun waar aan voor een klein prijsje. T-shirts, zonnebrillen, sieraden, sleutelhangers en andere snuisterijen.
Uitzicht op het plein vanaf Museum Fatahillah.
Op de foto met mensen in kostuum.
Ook kun je op het plein terecht voor traditionele snacks uit de archipel.
3. Op de pedalen
Voor een klein bedrag kun je een van de gekleurde fietsen huren die op het stadhuisplein staan gestald. Maak een rondje op het stadhuisplein of fiets nog verder naar bijvoorbeeld Sunda Kelapa, dat ook deel uitmaakt van Kota Tua Jakarta.
Pre-wedding foto op het voormalige stadhuisplein van Jakarta.
Durf jij het aan naar de haven Sunda Kelapa te fietsen? Wij raden je aan een fiets te huren met gids. Het is een chaos op de Jakartaanse wegen, en het kan best gevaarlijk zijn als je Jakarta niet kent.
Maak meteen ook een foto van jezelf op een van de vele kleurrijke fietsen. Een leuk aandenken van je bezoek aan Jakarta. En dat brengt ons meteen bij het volgende punt:
4. Zeg cheese!
Kota Tua Jakarta is een walhalla voor fotografen: oude gebouwen, graffiti op de muren en Indonesiërs die bezoekers hun waar aanbieden.
Maar ook voor selfies ben je in het oude stadsdeel van Jakarta aan het juiste adres. Maak bijvoorbeeld een selfie met Museum Fatahillah en de kleurrijke fietsen op de achtergrond. Of maak een foto van jezelf in Sunda Kelapa met op de achtergrond natuurlijk de imposante schoeners.
Museum Fatahillah en kleurrijke fietsen.
De imposante schoeners aangemeerd in Sunda Kelapa.
Het plein wordt op sommige dagen ook druk bezocht door Indonesische scholieren. Het komt vaak voor dat ze even een praatje willen maken met blanke toeristen, in het Engels. Misschien is dat voor een opdracht voor school. Ook willen zij graag met blanke toeristen op de foto. Als je dat liever niet hebt, kun je natuurlijk vriendelijk weigeren.
5. Verfrissend drankje
Het bezoeken van musea, het kopen van souvenirs, fietsen en het maken van foto's van gebouwen, van jezelf met of zonder de locals, is natuurlijk erg vermoeiend. Wat is er dan heerlijker dan even uit te rusten onder het genot van een verfrissend drankje.
Dat kun je bijvoorbeeld doen in Cafe Batavia, het op een na oudste gebouw op het Fatahillah Plein. Het is een leuke plek om even rustig te zitten en te genieten van koele drankjes, of een kopje koffie of thee. Het interieur is schitterend. Het is net alsof je in een tijdcapsule bent gestapt, even terug in de Tempo Doeloe.
Even bijkomen in Cafe Batavia, het op een na oudste gebouw op het Fatahillah plein.
Wat minder prijzig is het nabijgelegen Kantin Mega Rasa. Voor de architectuur moet je hier niet zijn. Het is een kantine, een plek om te eten. Maar volgens de locals is het eten hier voortreffelijk én goedkoper dan in Cafe Batavia.
Reacties