Indonesië kent verscheidene traditionele warme dranken. Een daarvan is angsle, een specialiteit uit Malang, Oost-Java. Wanneer je het drankje opgediend krijgt, kun je er een puzzel in ontdekken. Een puzzel van ingrediënten die samen voor een ware smaaksensatie zorgen!

Angsle is het resultaat van een mix tussen de Chinese en de Javaanse keuken in de Nederlandse koloniale periode. Toentertijd liepen angsle-verkopers dorpjes rond om deze warme drank aan dorpsbewoners te verkopen. Dat deden zij bij het invallen van de nacht, wanneer het wat koeler was.

Van kaki lima tot dure restaurants


Tegenwoordig wordt angsle de hele dag door verkocht, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Deze traditionele drank kun je kopen bij de kaki lima (mobiele eetkarretjes), warung makan (eenvoudige eetgelegenheden) maar ook in dure restaurants.

Een puzzel van ingrediënten die samen voor een ware smaaksensatie zorgen!

Angsle is een dessert met als hoofdingrediënt kokosmelk. In het soepje van warme kokosmelk zien we een ‘puzzel’ bestaande uit stukjes wit brood, witte ketan (kleefrijst), putu mayang (een traditionele zoetigheid gemaakt van rijstmeel), en kacang hijau (mungbonen).

Zoet en zout


Tegenwoordig zijn er verschillende varianten angsle verkrijgbaar: met jahe (gember), stukjes pinda's en zelfs emping.

Welke variant je ook neemt, de combinatie van de verschillende ingrediënten zorgt voor een ware smaaksensatie! Angsle is het levende bewijs dat een warm dessert ook in de tropen goed kan smaken. De smaken, die bestaan uit een combinatie van zoet en een beetje zout, zijn perfect op elkaar afgestemd.

Indonesiënu vond dit traditionele warme dessert in elk geval zeer smakelijk. Wij raden je dan ook aan deze lekkernij uit te proberen tijdens je bezoek aan Oost-Java.