De Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied, het gebied waar de Bromo vulkaan ligt, beschouwen de Bromo als een heilige berg. De vulkaan is genoemd naar de Hindoegod Brahma, de schepper van het heelal. Indonesiënu neemt je mee naar deze populaire bestemming in de provincie Oost-Java.

Een bezoek aan Oost-Java is niet compleet zonder een bezoek aan de nog actieve vulkaan Bromo. Deze populaire toeristische bestemming ligt in een zeer bijzonder maanachtig landschap. Dé ideale plek voor de mooiste panorama's.

Maanachtig landschap.

De Bromo is misschien niet de hoogste berg in de provincie Oost-Java, het is wel de meest populaire toeristische attractie in de regio.

Aantrekkingskracht van de Bromo


Met 2392 meter doet hij onder voor zijn 'grote broer' Semeru die een hoogte heeft van 3676 meter en net als de Bromo in het Bromo-Tengger-Semeru Nationaal Park ligt.

Toch trekt de Bromo fors meer bezoekers dan andere vulkanen in Oost-Java. Dit heeft onder andere te maken met de, naar Indonesische maatstaven, goede infrastructuur in het gebied.

Vruchtbare landbouwgrond.


Jeep, te voet, te paard


De meeste toeristen komen naar de Bromo om van de zonsopgang te genieten. Het populairste uitkijkpunt voor deze activiteit is Penanjakan I. Andere veelbezochte uitkijkpunten zijn Penanjakan II en Puncak B29. Deze locaties zijn per jeep te bereiken. Ook zijn er toeristen die ervoor kiezen het traject te voet of te paard af te leggen.

De jeeps staan al klaar om toeristen naar hun bestemming te brengen.

Toeristen die de zonsopgang willen aanschouwen, kunnen rond middernacht rechtstreeks vanuit Surabaya (de hoofdstad van Oost-Java), Malang of Probolinggo vertrekken.

Cemoro Lawang


Het merendeel van de toeristen kiest echter voor een overnachting in Cemoro Lawang, het dichtstbijzijnde dorp bij de vulkaankrater, waar volop keuze is aan eenvoudige accommodatie.

Vanuit dit dorpje heb je een schitterend uitzicht op de Bromo en omgeving. Bij helder weer is de Semeru goed te zien. De berg torent hoog uit boven zijn kleine broertje Bromo.

Toeristen die in het dorpje Cemoro Lawang verblijven, mogen iets later hun bed uit dan toeristen die uit Surabaya of Malang vertrekken. Cemoro Lawang-gangers vertrekken meestal met een jeep naar een van de eerder genoemde uitkijkpunten. Daar aangekomen is het wachten op de zonsopgang.

Selfie bij een van de uitkijkpunten.

Op een paar luxe onderkomens na zijn de hotels in het gebied over het algemeen eenvoudig te noemen. Dat kun je echter niet zien aan de prijzen. Vanwege de gunstige locatie dichtbij de vulkaankrater, liggen de prijzen hier over het algemeen hoger dan in andere gebieden.

Weekend en vrije dagen


Op sommige dagen, met name in het weekend en op vrije dagen, kan het bij de uitkijkpunten erg druk zijn.

De zonsopgang bij de Bromo is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Oost-Java. Wees erop voorbereid dat je niet de enige bent die de zonsopgang wilt gadeslaan. Geniet van het moment, geniet van de drukte en wacht tot de eerste zonnestralen zich laten zien.

De rokende krater van de Bromo.

De zonsopgang bij de Bromo is adembenemend. Bij het zien van de eerste zonnestralen, vergeet je dat het er zo koud is. De rokende Bromo, de berg Batok en de vulkaan Semeru worden steeds beter zichtbaar.

Sterke zwavelgeur


Na de zonsopgang brengen jeeps toeristen via de zandzee naar de tempel die onderaan de trappen van de vulkaankrater ligt. Van daaruit leg je de route naar de trap die naar de krater leidt te voet af. Je kunt ook een paard huren. De vulkaankrater heeft een diameter van ongeveer 800 meter. Draag een mondkapje of gebruik een sjaal tegen de sterke zwavelgeur.

De tempel in de zandzee.

Geen zin om vroeg op te staan? Ook de zonsondergang bij de Bromo levert mooie plaatjes op.

Zandzee en savanne


De meeste toeristen die de Bromo bezoeken, doen dit via een lokale touroperator. De excursie naar de vulkaan is inclusief vervoer en toegangsgelden. Naast een bezoek aan de vulkaankrater, bieden touroperators ook excursies aan naar de zandzee en de savanne.

Het kan in Cemoro Lawang behoorlijk koud zijn. Een jas, een sjaal en een muts zijn best handige kledingstukken om mee te nemen.

De zandzee. 
De savanne.

Bij een eruptie van de Bromo mogen toeristen en lokale bewoners zich alleen in de veilige zone begeven. Deze veilige zone wordt door de lokale autoriteiten vastgesteld. Zo kan het voorkomen dat de vulkaankrater en de directe omgeving tot verboden terrein worden verklaard.

Een eruptie van de Bromo hoeft echter niet te betekenen dat je deze populaire vulkaan maar moet mijden. Vanaf de door de lokale autoriteiten vastgestelde veilige plekken kun je de Bromo nog steeds bewonderen. Een rokende Bromo is ook zeer bijzonder om te zien!