Je zult ze vast wel zijn tegengekomen in het gebied rondom de vulkaan Bromo. Mannen en vrouwen met een sarong om hun nek en op hun hoofd een udeng, een traditioneel hoofddeksel. Het zijn de Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied, waar de populaire vulkaan Bromo ligt. 

Een populaire attractie in de provincie Oost-Java is de vulkaan Bromo. Toeristen hebben de mogelijkheid om in een jeep naar een van de uitkijkpunten te rijden om daar de zonsopgang en/of de zonsondergang bij de Bromo te aanschouwen. Ook kunnen bezoekers op een paardje door de zandzee te rijden richting de trappen die leiden naar de vulkaankrater.

De meeste mannen die de jeeps besturen en paarden verhuren, zijn Tenggerezen. 

Het merendeel van de mannen die de jeeps besturen en paarden verhuren, bestaat uit Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied, waar de vulkaan Bromo ook ligt. Ze dragen meestal een sarong om hun nek, en op hun hoofd dragen ze een udeng, een traditioneel hoofddeksel.

Directe nakomelingen van Majapahit


De Tenggerezen leven op de hellingen van de vulkanen Bromo en Semeru in het Bromo-Tengger-Semeru Nationaal Park in de provincie Oost-Java. Zij beschouwen zichzelf als de directe nakomelingen van de vorsten van het eeuwenoude koninkrijk Majapahit en zijn aanhangers van het hindoeïsme.

De Tenggerezen leven op de hellingen van de vulkanen Bromo en Semeru. 

De Tenggerezen beschouwen de vulkaan Bromo als heilige berg. De vulkaan is genoemd naar de Hindoegod Brahma, de schepper van het heelal. Elk jaar vindt er bij de Bromo de Yadnya Kasada ceremonie plaats waarbij offers worden gebracht aan de goden.

Deze ceremonie vindt plaats bij volle maan op de veertiende dag van de tiende maand volgens de Tengger-kalender.

Levende dieren als offers


Midden in de nacht lopen de Tenggerezen vanaf de tempel richting de vulkaankrater. Ze hebben offers bij zich die ze in de krater gooien. De offers bestaan onder meer uit groenten, fruit, geld en levende dieren zoals kippen en geiten. Hiermee vragen ze de goden om voorspoed en een goede oogst.

De armen hebben grote netten bij zich waarmee ze de offers die in de krater worden gegooid, proberen te vangen.

Tempel in de zandvlakte. 

Tenggerezen staan bekend als eerlijke mensen die in vrede en eenvoud leven. Het zijn harde werkers die bang zijn slechte dingen te doen zoals bijvoorbeeld stelen. De Tenggerezen geloven stellig in karma, de wet van actie en reactie.

Landbouw en toerisme


De Tenggerezen leven van de landbouw. In de dorpjes rondom de Bromo zie je grote stukken landbouwgrond waarop mais, kool, wortelen en aardappelen worden verbouwd. Mais is het hoofdvoedsel van de Tenggerezen.

Vruchtbare grond, zeer geschikt voor de landbouw. 

Actief in de toeristensector


De Tenggerezen werken niet alleen op het land maar zijn ook actief in de toeristensector. Ze verhuren paardjes aan toeristen, verkopen allerlei souvenirs en verhuren jeeps.

Het toerisme is een belangrijke bron van inkomst voor de Tenggerezen. Bij een uitbarsting van de Bromo, waarbij bepaalde gebieden rondom de vulkaan verboden terrein zijn voor toeristen, lopen ze veel inkomsten mis.

Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de Tenggerezen.