Alsof je in een fikse regenbui bent beland. Het water klettert naar beneden. Op sommige plekken nog heviger dan op andere. Het geluid is oorverdovend. Indonesiënu neemt je mee naar de Madakaripura watervallen in Probolinggo, Oost-Java. Let op: wees voorbereid op natte voeten!

De watervallen van Madakaripura liggen in het Bromo-Tengger-Semeru Nationaal Park in de provincie Oost-Java. Met een hoogte van ongeveer 200 meter zijn dit de hoogste watervallen op het eiland Java en de op een na hoogste in Indonesië.

De legende van Madakaripura
Volgens een legende was Madakaripura eeuwen geleden een stuk land dat een geschenk was van Hayam Wuruk, de koning van het rijk Majapahit, aan zijn militaire leider Gajah Mada.

Gajah Mada zou bovennatuurlijke krachten bezitten. Deze zou hij hebben verkregen door te mediteren in een grot bij de Madakaripura watervallen. Nog steeds bezoeken mensen de watervallen om er te mediteren en er rituelen uit te voeren, met name op 1 Suro, het nieuwe jaar volgens de Javaanse kalender.

Met de ojek of te voet?


Bij het parkeerterrein van de watervallen kun je eventueel een gids huren. Die regelt, als jij dat wilt, ook een ojek (fietstaxi) voor je. De ojek-rijder brengt je vanaf de parkeerplaats naar de 'toegangspoort'. Van daaruit is het ongeveer nog 20 minuten lopen naar de watervallen. Een zeer indrukwekkende tocht over een stenen pad, langs een kabbelende rivier en dichtbegroeide hellingen.

Vanaf de toegangspoort is het ongeveer 20 minuten lopen naar de watervallen.

Onderweg staan verscheidene warungs (eenvoudige winkeltjes) waar je drinken kunt kopen en even kunt uitrusten.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de afstand tussen de parkeerplaats en de toegangspoort te voet af te leggen (+/- 20 minuten lopen).

Het stenen pad maakt de wandeltocht tot een aangename ervaring.

Voordat je je een weg moeten banen door het water om bij de watervallen te komen, kun je een poncho huren en speciale waterdichte tassen om belangrijke spullen in te bewaren, zoals je fotocamera, mobiele telefoon en belangrijke documenten.

Natte voeten


De poncho beschermt alleen een deel van je kleding en je tas, maar je voeten worden sowieso nat.

De meeste toeristen die de watervallen bezoeken, dragen dan ook teenslippers en kleding die nat mag worden. Want droog zul je er zeker niet uit komen!

De poncho beschermt alleen een deel van je kleding en je tas.

Bij de watervallen kan het op sommige stukken erg glad zijn. Een gids die een veilige route voor je zoekt door het water en over de rotsblokken, is daarom best handig. Met name wanneer je kleine kinderen bij je hebt. Maak van tevoren wel goede afspraken over de prijs, en wat er bij de afgesproken prijs zit inbegrepen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Regenbui


Het avontuur mag beginnen. Je baant je een weg door de rivier, over gladde rotsblokken. Het water klettert naar beneden. Alsof je in een hevige regenbui bent beland. Even later houdt het op met 'regenen'. Je kijkt om je heen. Nu zie je pas in wat voor moois je bent beland.

De 'regen' komt uit de rotswanden van een natuurlijke waterbron.

Madakaripura bestaat uit meerdere watervallen. Toeristen wordt aangeraden de watervallen in de vroege morgen te bezoeken. Als het niet anders kan, dan het liefst nog vóór het middaguur. In de middag is de kans op regenbuien groot en kan het gebied overstroomd raken. Wanneer het regent, roepen de parkbeheerders bezoekers op het gebied te verlaten.

Het water net onder de hoogste waterval is zeven meter diep. Bezoekers mogen daar dan ook niet zwemmen. Wees ook voorzichtig met het maken van foto's. Op sommige plekken kan het heel glad zijn. Je kan makkelijk uitglijden.

Madakaripura & vulkaan Bromo 


Omdat Madakaripura op ongeveer een uur rijden ligt van de magische vulkaan Bromo, combineren veel toeristen een bezoek aan de Bromo met een uitstapje naar deze wonderschone watervallen.

Indonesiënu bezocht Madakaripura vanuit Surabaya, iets meer dan twee uur rijden. Na ons bezoek aan de watervallen, reden wij richting de vulkaan Bromo waar wij een korte overnachting hadden, omdat wij rond 03.00 uur 's ochtends werden gewekt door onze chauffeur die ons naar het uitkijkpunt bracht om de zonsopgang te aanschouwen.